Apple Watch EKG-funktion – är det bra att kolla hjärtat hela tiden?

2018-09-28 06:00  

I den nya Apple Watch finns en inbyggd EKG-funktion. Kan den rädda liv, eller gör den bara folk oroliga i onödan för hur hjärtat fungerar? Ny Teknik har pratat med två experter.

Nya Apple Watch får en EKG-funktion. Senare i år kommer åtminstone amerikanska Watch-bärare kunna mäta sin egen hjärtrytm, genom att hålla ett finger mot den digitala kronan i en halv minut.

När funktionen kommer till Europa är inte klart, men enligt Apple arbetar företaget för att få den lanserad även här så snart som möjligt.

Men är det så smart med en EKG-mätare på handleden hela tiden?

Läkare som har en patient med misstänkt förmaksflimmer, vilket i värsta fall kan leda till stroke, brukar mäta patientens EKG på vårdcentral. Men det är inte säkert att mätningen sker precis när patienten råkar ha sitt flimmer.

– Då kan vi ge patienten ett tum-EKG för att mäta hjärtrytmen hemma i ett par dagar. Det här skulle Apple Watch kunna göra i stället, säger Fabian Ruben, legitimerad läkare och programledare på teknikpodden ”Bilar med sladd”.

Enligt den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA kan Apples EKG-funktion påvisa närvaron av förmaksflimmer, men appen rekommenderas inte för användare med andra kända hjärtrytmrubbningar.

Läs mer: Skyhöga priser på nya Iphone – trots få nyheter

Fabian Ruben välkomnar att fler får tillgång till tekniken, om den kan göra nytta och rädda liv. Men han ser också en uppenbar risk. Det kan göra folk mer oroliga för sin hälsa, vilket han ser som ett eskalerande problem. Fabian Ruben drar en parallell till blodtrycksmaskiner.

”Djävulen sitter i detaljerna”

– Jag får varje vecka in patienter som har blodtrycksmaskiner hemma, som tar sina blodtryck på fel sätt. I värsta fall slutar det med att de uppsöker akutvård, fast de egentligen är friska. Det finns ingen anledning för en frisk individ att mäta sitt blodtryck flera gånger per dag.

Vad är det då som ändå gör dig glad över att Apple ger sig in i det här segmentet?

– Djävulen sitter i detaljerna och detaljerna är Apple bra på. Det ska inte vara så att klockanvändare får information som inte säger dem någonting. Mjukvaran måste vara tillräckligt smart för att översätta medicinsk information på ett vettigt sätt, utan att bidra till att fler uppsöker vården i onödan.

Philip Siberg är vd på 33-listebolaget Coala Life. Sedan ett och ett halvt år tillbaka säljer företaget hjärtmonitorer med tillhörande molntjänst till konsumenter. Det låter kanske som att Apple Watch är en konkurrent. Tvärtom, säger Philip Siberg. Efter att Apple berättat om lanseringen av sin nya klocka hade Coala Life sin bästa försäljningsvecka hittills.

”Apple synliggör de problem som finns”

– Apple hjälper till att driva marknaden framåt och synliggöra de problem som finns. Det är ju många som har olika typer av arytmier, till exempel hjärtflimmer, utan att veta om det. Att ett av världens största företag ger sin in på det här området är bara bra för oss.

Baserat på lärdomar från det egna bolaget tror Philip Siberg inte att en brett tillgänglig EKG-funktion kommer att öka trycket på sjukvården helt i onödan.

– Jag tror att det är de som är oroliga i själen och som ofta besöker vården, fast de är friska, som kan ha nytta av det här. Vad vi har noterat är att vår produkt har bidragit till att minska oron hos människor, snarare än att öka den, säger han.

Läkaren Fabian Ruben tror att Apples masterplan går ut på att samla in enorma mängder hälsodata, från både friska och sjuka personer, och använda artificiell intelligens och andra metoder för att hitta nya sätt att diagnosticera patienter.

Läs mer: Apple satsar på att utveckla e-simkort

Philip Siberg på Coala Life är inne på något liknande. Vi rör oss mot en framtid där vi inte längre kommer gå till en läkare för att ta enstaka prover, tror han. I stället kommer vi allt mer använda oss av aggregerad data och ai för att notera förändringar.

– Med teknikens hjälp kan vi börja förutse och förebygga sjukdomar, säger Philip Siberg.

Så funkar EKG

EKG är en förkortning av elektrokardiografi, och är en metod att mäta den elektriska aktiviten i hjärtat.

På sjukhus innebär EKG vanligtvis att tio elektroder placeras på bröstkorgen, handlederna och vristerna. Dessa fångar upp och registrerar hjärtats elektriska aktivitet ur olika vinklar, och är kopplade till en EKG-apparat. Apples smarta klocka är inte lika heltäckande eftersom den bara har en kanal.

Enligt den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA kan Apples EKG-funktion påvisa närvaron av förmaksflimmer, men appen rekommenderas inte för användare med andra kända hjärtrytmrubbningar.

Den data som appen visar ska bara ses som information, och inte ett diagnosverktyg, enligt FDA. EKG-funktionen rekommenderas inte heller för personer som är yngre än 22 år gamla.

Källa: Vårdguiden 1177 och FDA.

Ania Obminska

Mer om: Apple Ekg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt