”Apple One - viktigare än nästa Iphone”

2020-09-16 09:44  
Foto: Apple/Ny Teknik

ANALYS. Med rubriken ”time flies” kallade Apple till pandemianpassad pressvisning. ”Ur led är tiden” hade kanske varit en mer passande beskrivning, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Utan corona och covid är det troligt att Apple valt det här tillfället, som traditionen bjuder, att visa nya Iphone-enheter. Nu ser det i stället ut som att de får vänta till mitten av oktober.

Men tiden är ur led på andra sätt också. Hela Apples affärsmodell håller sakta men säkert på att stöpas om. Företaget lär visserligen inte sluta tillverka åtråvärd hårdvara i första taget, men det är inte längre enbart försäljningen av dem som ger klirr i kassan.

Att det gått bra för Apple de senaste åren, trots sjunkande efterfrågan på smarttelefoner, hänger på deras och andra apptillverkares tjänster och programvaror. Företaget tar generellt sett 30 procent av alla intäkter en app i App Store genererar. Det där har som bekant resulterat i höstens stora bråk i teknikvärlden, då Fortnite-studion Epic valt att stämma Apple som de menar driver ett monopol.

Läs mer: Smarta klockor och Ipads – här är nyheterna från Apples event

Och Apple vill naturligtvis inte bara vara beroende av hur bra tredjepartsappar presterar och satsar allt mer på egna tjänster. Därför kändes det logiskt att Apple Music, Apple Arcade, Apple TV Plus och Icloud nu ska samlas i prenumerationspaketet Apple One.

Apple tycks ha missat

Det kändes däremot ologiskt att en helt ny tjänst - Fitness Plus, som erbjuder träningsvideor som synkas med sensorerna på en Apple Watch - inte kommer till Sverige i ett första skede. I engelskspråkiga länder ska man kunna köpa Fitness Plus separat eller som en del av Apple One. Apple tycks dock ha missat alla de nationer som mer eller mindre har engelska som andraspråk.

Jag antar att ”time flies” delvis handlade om att vi inte alltid kommer att leva i en pandemi. Att det kommer andra dagar. Men ordvalet kan också sägas symbolisera hur snabbt teknikutvecklingen går. Under presentationen visade Apple den där typen av skämskuddiga reklamvideor som de gillar att lägga väldigt mycket pengar på. Den demonstrerade dock effektivt att det vi i dag tar för givet nästan hade kallats science fiction för bara tio år sedan.

En Apple Watch Series 6 - som lanserades under presentationen - kan till exempel både ta ett ekg och mäta syremättnaden i blodet. En ny version av klockans operativsystem, Watch OS 7, ska dessutom hålla koll på sömnen.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt