Premium

Antikytheramekanismens sista hemligheter kan vara avslöjade

Den 2 000 år gamla maskinen saknade många delar, men nu har kugghjulen återskapats. University College London hävdar att deras modell av Antikytheramekanismen är den mest kompletta hittills.

Fyndet vid den grekiska ön Antikythera gjordes redan 1901. Det romerska skeppsvraket bjöd på förväntade artefakter från antiken, som amforor och delar av bronsstatyer. Men dykarna plockade också upp en oxiderad klump som visade sig dölja komplicerad mekanik med en mängd kugghjul och visartavlor.

Problemet var att den typ avancerade maskiner för navigering efter stjärnhimlen som man misstänkte att det handlade om dök upp först 1 500 år senare i historien. På 1960-talet fastställde analyser att skeppet var från 200-talet f.Kr. och att det sannolikt förliste mellan 80- till 50 f.Kr. Men vetenskapen lutade då snarare mot att den så kallade Antikytheramekanismen rörde sig om en kalender som visade solens gång genom zodiaken tillsammans med månens faser samt starka stjärnors upp- och nedgång.

Avancerad kalkylator


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera