Ånggenerator i trä renar vatten med bakterier

2020-07-20 10:07  

Forskarna har använt bakterier och små glasbollar – tillsammans med kolnanorör. Ånggeneratorn påstås leverera mer dricksvatten än många andra enheter.

Många hörn i världen har nytta av en enkel rigg för att rena sitt dricksvatten, och nu har forskare vid University of Science presenterat en ny lösning, publicerad i Nano Letters, rapporterar Technology. Det är en ånggenerator renar vatten med hjälp av solenergi.

Generatorn är byggd av trä. Forskarna använde bakterier som producerar långa nanofiber av cellulosa som håller samman lagren i enheten.

Bakterierna tilläts fermentera på ett träblock. Sedan sprayades de med en aerosol av glasbubblor. De små, ihåliga sfärerna bildar en effektiv isolering som hindrar värmen från att flytta sig nedåt i enheten och gå förlorad. 

När cellulosa-nanofibrerna blandades med glasbubblorna bildade de en hydrogel. Nanolagret gör att det krävs mindre energi för att förångning ska ske. Generatorn avslutades med ett lager på av kolnanorör högst upp, som sammansnärjda med cellulosan utgör ett ljusabsorberande toppskikt.

Det svarta topplagret hettas upp av solen och släpper då ifrån sig ånga. Den kondenseras sedan för att skapa dricksvatten. Enheten ska vara mer energieffektiv och ge mer ånga än de flesta existerande ånggeneratorer, enligt forskarna.  

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt