Analytiker: ”Huawei räknar inte med att vinna målet”

2022-02-09 07:00  

Kinesiska Huawei kämpar för sin existens i Europas 5g-nät. Men teknikbolagets stämning mot Sverige tyder på att man redan ser marknaden som förlorad, enligt tung analytiker.

Den 21 januari i år registrerades en mycket uppmärksammad stämningsansökan hos den internationella skiljedomstolen International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID. 

Huawei svartlistades av PTS

Kärande är kinesiska Huawei, som sedan hösten 2020 har kämpat med näbbar och klor för upprättelse i Sverige. Detta efter att, tillsammans med ZTE, blivit svartlistad som teknikleverantör till de svenska 5g-näten av Post- och telestyrelsen, PTS. 

Orsaken till stämningen uppges vara ett investeringsskyddsavtal mellan Sverige och Kina – ett avtal som i sin tur regleras av ICSID. Skadeståndsanspråket i ansökan fick många att höja på ögonbrynen – Huawei vill ha minst 5,2 miljarder kronor i kompensation för att ha stängts ute från de spirande 5g-näten i Sverige. 

Expert: Fallet är unikt

En som har följt de juridiska turerna kring Huawei i Sverige noga är Hosuk Lee-Makiyama, handelsjurist, expert på EU:s relation med Fjärran Östern samt chef för tankesmedjan ECIPE. 
– Huawei-fallet är unikt. PTS pekade ut Huawei och Kina som oacceptabla risker som måste stängas ute från 5g-nätet i Sverige. Tittar man på motsvarande lagstiftning i andra europeiska länder har man istället infört begränsningar eller gett operatörerna tydliga incitament till att inte välja en högriskleverantör, säger han.

– I Belgien, till exempel, tvingas operatörerna diversifiera bland flera leverantörer om man väljer högriskleverantör, vilket räckte för att avskräcka ett sådant val, medan Frankrike införde geografiska restriktioner.

Hosuk Lee-Makiyama, handelsjurist, expert på EU:s relation med Fjärran Östern samt chef för tankesmedjan ECIPE. Foto: Press

Blev du förvånad när Huaweis stämningsansökan kom? 
– Det var väntat. En nationell domstol i en rättstat med legalitetsprinciper måste döma enligt landets lagar – även om dessa regler skulle vara diskriminerande eller strida mot internationella fördrag. I dessa situationer tar man till ICSID, säger Hosuk Lee-Makiyama, och syftar på PTS: s beslut att utesluta Huawei, som i sin tur grundade sig på en rekommendation från Säpo och försvaret.

Tiden rinner ut för Huawei

Huawei har överklagat PTS-beslutet två gånger. Och bägge gånger har man förlorat, senast i somras. Nu börjar tiden rinna ut för Huawei, som fruktar att fler europeiska länder ska följa Sveriges exempel. 

Mycket står på spel för det kinesiska telekombolaget. Huaweis tidigare explosiva Europaexpansion har kraftigt bromsats in under senaste åren. Efter de juridiska bakslagen i Sverige har Huawei satt sitt hopp till EU-domstolen. Detta skedde i och med att bolaget överklagade förvaltningsrättens senaste dom till kammarrätten.

5G intar planeten. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

I ett tillägg till överklagan skriver Huawei att man vill att kammarrätten ska begära ett förhandsavgörande, ett bindande avgörande, från EU-domstolen om hur EU-rätten ska tolkas. Förhoppningen är skapa ett EU-prejudikat för hur alla medlemsländer ska hantera säkerhetshotet som bolagets 5g-produkter anses utgöra.

Vill begränsa skadan till Sverige

Huaweis stämning av Sverige, med ett enormt skadestånd, kan dessutom ses som ”ett sätt att avskräcka andra länder som också står inför huruvida de ska inkludera Huawei i sin 5g-utbyggnad”, säger handelsexperten Rikard Allvin till SVT.

Att Huawei vill ta Sverige till skiljedomstolen ICSID har sannolikt även en rent strategisk förklaring, enligt Hosuk Lee-Makiyama. Sverige är ett relativt litet land, sett till befolkningen, och det höga skadeståndskravet tyder på att Huawei redan ser marknaden här som förlorad. 

Kort sagt: Huawei riskerar mindre på att stämma Sverige än om man hade gjort det med ett större land i Europa som också har förbjudit eller begränsat användningen av bolagets teknik i 5g-näten. 

– Man ber aldrig om kompensation om man tror att man ska få stanna kvar på marknaden. Att öppna en tvist på sättet som Huawei nu gör innebär att man inte räknar med att vinna målet i kammarrätten. I Huaweis överklagan finns referenser som tydde på att man vill hänvisa fallet till EU-domstolen som en annan utväg. Nu ser det snarare ut som att Huawei i alla fall inte utesluter att man förlorar (i kammarrätten, reds anmärk), och försöker därmed begränsa skadan till Sverige, säger Hosuk Lee-Makiyama.

Ovanligt stort skadeståndskrav

Sverige har i dagsläget minst 67 investeringsskyddsavtal i världen, bland annat ett som tecknades med Kina 1982. Under senare år har bland annat myndigheten Tillväxtanalys varnat för att Sveriges äldre investeringsskyddsavtal, som det med Kina, kan bli väldigt kostsamma om en tvist uppstår.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Men Huawei-fallet sticker ut – eftersom bolaget kräver ersättning för framtida uteblivna intäkter som förbudet i Sverige innebär.  

– Skadeståndskravet på fem miljarder kronor är extraordinärt stort. I runda slängar ungefär 25 årsvinster. Skadestånden i den här typen av fall brukar utdömas utifrån reella tillgångar – inte framtida intäkter som Huawei anser att man kommer att förlora, säger Hosuk Lee-Makiyama. 

Om Huawei vinner, vad skulle skadeståndet kunna landa på? 
– Det är svårt att säga. Men om man tittar på restvärdet på 3G- och 4G-utrustningen som Huawei sålde i Sverige, så är den i princip avskriven efter tio år. Sedan har Huawei onekligen investerat även vissa summor i lokaler och personal i Sverige.

"Godtar inte Huaweis påståenden"

Det finns flera tidigare ICSID-fall där svenska bolag har stämt andra länder. Ett av de mest omskrivna målen drevs av Vattenfall mot Tyskland efter landets beslut att helt avveckla kärnkraften. Men Huaweis stämningsansökan mot Sverige är ovanlig – möjligen den första i sitt slag, enligt Justitiekanslern. 

– Det är såvitt jag vet första gången som ett sådant här ärende kommer så långt att det har getts in en ansökan mot svenska staten vid ICSID. Justitiekanslern har hittills inte godtagit några av bolagets påståenden om en överträdelse av investeringsskyddsavtalet, sa Anna Falk, byråchef vid Justitiekanslern, till Ny Teknik i förra veckan.

Ny Teknik har sökt Huawei för en kommentar.

ICSID: Världsbankens skiljedomstol 

International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID, är en del av Världsbanken. 

 Det är en internationell skiljedomstol, baserad i Washington i USA, som kan avgöra i tvister mellan internationella investerare och stater.

Kalle Wiklund

Mer om: Huawei 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt