Analytiker: Då kan halvledarbristen vara över

2022-04-12 10:22  
En 2 nm-skiva tillverkad vid IBM:s forskningscenter i Albany.  Foto: IBM

Bristen på chip kommer att fortsätta ett tag till, enligt analysfirman Techcet. Innan dess kommer priserna att fortsätta öka.

Halvledarbristen kommer att plåga tillverkningssektorn i två år till, rapporterar The Register. Analysfirman Techcet menar att nya produktionsanläggningar måste tas i drift innan tillgången på chip kan möta efterfrågan.  

– Priserna kommer att öka eftersom balansen mellan tillgång och efterfrågan är så snäv och leverantörerna kräver högre priser för att bekosta nya investeringar. Och i närtid ökar kostnaderna på energi och råmaterial vilket bidrar till en prispress uppåt på kiselwafers, säger Ralph Butler på Techet till The Register.  

Produktionen av chip är beroende av tillgången på wafers, de kiselplattor som chipen tillverkas på. Kapaciteten att tillverka nya kiselwafers ökar först under 2024 när nya anläggningar tas i drift.

Läs mer: Intel bygger nya jättefabriker för chiptillverkning i EU

Investeringar har dröjt

Förra veckan landade Volkswagen i samma prognos. Biljättens finanschef varnade då att tillverkningsproblemen som bilbranschen dragits med på grund av halvledarkrisen kommer att fortgå till 2024, skriver nyhetsbyrån Reuters.  

Trots en kraftig efterfrågan på kiselwafers sedan 2020 har tillverkarna avvaktat med att investera i nya anläggningar. Först under det senaste halvåret har företag i sektorn gått ut med planer på att expandera sin verksamhet, och det tar runt två år att få en sådan anläggning i drift, enligt Techcet.  

Marknaden för kiselwafers beräknas nå en omsättning på runt 15,5 miljarder dollar, 147 miljarder kronor, under 2022. Det är en ökning med 14,8 procent mot året innan.  

Simon Campanello

Mer om: Halvledare Chip

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt