Analys: Så dags att låsa Trumps konto nu, Facebook

2021-01-07 13:16  
Foto: TT

Sociala medier har slagit sönder människors gemensamma syn på vad som är sant och falskt, och demagoger som Donald Trump har underblåst det. Men att låsa presidentens konton först nu känns både godtyckligt och genomskinligt, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Ord betyder något. Det är en fras som uttalats så ofta de senaste åren att orden helt tappat sin betydelse. Men angreppet mot själva hjärtat i den amerikanska demokratin - alltså Kapitolium, USA:s parlamentsbyggnad - är en påminnelse om orsak och verkan, ord och sedan handling.

Man kan säga mycket - och mycket har redan sagts - om hur företag som Facebook, Twitter och Google slår mynt av den personliga data de samlar om sina användare, och om dessa plattformars påverkan på vår mentala hälsa.

Men det som skrämmer mig mest är att sociala medier slagit det som var vår delade upplevelse av verkligheten i småbitar. Donald Trump själv, och hans mest radikaliserade anhängare, tror på fullt allvar att de har sanningen på sin sida, och att alla bevis på motsatsen är en del av en otroligt intrikat konspiration. De lever kort sagt i en annan verklighet.

Läs mer: Twitter har låst Trumps konto – Facebook raderar video

Detta är naturligtvis inget vidare fundament att bygga en demokrati på, men det är fertil mark för demagoger. Trump är inte direkt ensam om att använda sociala medier som ett vapen, det finns alltför många fler. Studera exempelvis hur högerextrema Jair Bolsonaro blev vald till president i Brasilien.

Vilken skuld har Facebook, Twitter och Youtube i det här? Ja, storleken på den borde inte underskattas.

Låt-gå-mentalitet

För det första har sociala medie-plattformarna länge anammat en låt gå-mentalitet och tyckt att de inte ska hållas ansvariga för det innehåll de tillåter sina användare att publicera. Först på senare år har de i allt större desperation börjat markera inlägg med varningstexter. Att de nu i elfte timmen, ungefär samtidigt som en Trump-terrorist lade upp fötterna på talman Nancy Pelosis skrivbord, valt att tillfälligt stänga av Donald Trumps konton är både godtyckligt och genomskinligt. Ända sedan Trump blev vald till president har han ju mer eller mindre öppet uppmuntrat sina anhängares tendenser att ta till våld.

Det här är dock en fråga som knappast får sitt svar på dessa rader. Vi rör oss här på den minerade marken mellan yttrandefrihet och censur där det gäller att trampa försiktigt. Men den balansgången är å andra sidan något som traditionella medier, som alltid har det publicistiska ansvaret i bakhuvudet, måste brottas med varje dag. Att internet är fritt betyder inte att en utgivare – av vilket innehåll det nu än må vara – saknar ansvar för det som sprids

För det andra, och etter värre, har de använt algoritmer som placerat falskheter framför ögonen på folk, och i synnerhet nått ut med mer eller mindre vilda konspirationsteorier till de grupper som löper störst risk att radikaliseras. Och de har de gjort för att de tjänar pengar på det. För femton år sedan hade knappt någon hört talas om Mark Zuckerberg, i dag är han makabert nog en av jordens rikaste människor.

”Kommersiell desinformation”

I dokumentärfilmen The Social Dilemma kallar Tristan Harris, tidigare Google-medarbetare och sedermera grundare av Center for Humane Technology, de sociala mediejättarnas affärsmodell ”kommersiell desinformation”. 

Inget av det jag skriver nu kommer att övertyga någon som tycker att fjolårets amerikanska presidentval var riggat, för vi delar inte verklighet och har ingen gemensam uppfattning om vad som är sant och falskt. Det är en skada på samhället som Facebook, Google och Twitter dragit vinning av. Vad som händer härnäst är svårt att föreställa sig.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt