Analys: Nya tekniken gör Ipad Pro banbrytande

2020-03-19 14:11  

En Ipad med mus är väl roligt. Men det var lanseringen av ny lidar-teknik som var gårdagens stora nyhet. Här pekar Apple ut en ny riktning för framtiden, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Det var som att vrida på en kran på full styrka. Nästan omgående efter att Apple hade lanserat nya Ipad Pro om Macbook Air igår onsdag, överöstes mina sociala flöden av överlyckliga tillrop från Apple-män som jublade över att Ipad “ÄNTLIGEN” får stöd för styrplattor.

Kul grej, tänker jag. Men knappast det som gjorde störst intryck på mig i går - eller det som kommer att få störst betydelse för Apple framöver.

Kan bli avgörande för framtidens bilar

Det som istället fastnade hos mig var något så osexigt som en ny teknik för att djupmätning med hjälp av sensorer och mjukvara. Det handlar om så kallad lidar-teknik som finns inbyggd i nya Ipad Pro.

Läs mer: Test: Macbook Pro 16 tum – ”Apple har hittat hem igen”

Den uppmärksamme Ny Teknik-läsaren vet att vi har skrivit en hel del om lidarteknik. Under de senaste åren har det nästan uteslutande handlat om hur fordonstillverkarna använder uppsättningar av lasersensorer för att hjälpa självkörande bilar att ”se” och mäta avstånd till föremål i närheten.

Ett problem med de laserbaserade lidar-lösningar som ofta används i fordon i dag är att dessa är väldigt dyra att tillverka. Exakt hur Apples tekniska lösning är konstruerad vet vi inte i nuläget. Men en patentansökan från 2014 antyder att teknikjätten istället kan använda rörliga delar, som en motordriven spegel, för att fånga upp ljuspulserna som Ipadens sensorer skickar ut att för att mäta omgivningen.

En lösning av det slaget skulle kunna vara betydligt billigare än andra lidar-system – vilket är helt avgörande för att kunna börja rulla ut tekniken i större skala. Det är inte osannolikt, snarare högst troligt, att Apple kommer att bygga in lidar-tekniken även i nästa generations Iphone, som väntas lanseras i höst.

”Ar viktig del av Apples framtid”

Sedan tidigare har Apple gjort investeringar i tekniken för augmentet reality, ar. Vi vet redan att Tim Cook ser förstärkt verklighet som en viktig del av Apples framtid.

Läs mer: Test: ”Flic är något man egentligen klarar sig utan”

Den stora frågan nu är vad Cupertinoföretaget planerar att använda sin lidarteknik till. Ja, utöver att bygga en massa putslustliga ar-appar till Iphone och Ipad. En av tech-branschens sämst bevarade hemligheter är att Apple har lagt stora pengar och åtskilliga mantimmar på att utveckla teknik för självkörande bilar.

Apples teknik lockande för andra

I det arbetet är det självklart enormt värdefullt för Apple att på sikt kunna bygga in en potentiellt billigare lidar-teknik som redan har hårdtestats på miljontals Iphones och Ipads. Enligt CNBC, som har varit kontakt med källor nära Apple, för teknikjätten dessutom samtal med “åtminstone” fyra andra bolag om utvecklingen av lidar-system.

Läs mer: Franska rekordböter för Apple

Det är så klart åtskilliga år av hårt utvecklingsarbete kvar. Apple är dessutom långt ifrån det enda teknikbolaget som jobbar med smartare sensorlösningar för fordon. Men gårdagens lansering gör att det inte känns helt omöjligt att din framtida självkörande bil kan komma att använda lidarteknik som första har testats ut i Ipads och kanske också Iphones.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt