Analys: ”Det blir tufft för Huawei P40 Pro”

2020-03-26 16:30  

Huaweis flaggskepp imponerar med sina tekniska lösningar. Men allt kan falla på ekosystemet. För vem vill köpa en mobil utan appar, undrar Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Visst infinner sig ha-begäret när Huawei presenterar sitt senaste flaggskepp. Inte minst värstingmodellen P40 Pro Plus, med dragplåster i form av teleobjektiv med 10x optisk zoom, visar att den kinesiska telekomjättens enorma ingenjörskår kan leverera telefoner av högsta kvalitet.

Men om P40-serien slår i Europa har inget med ingenjörskonst att göra. Det som sätter käppar i hjulet är och förblir den amerikanska svartlistningen av bolaget Huawei.

Som landet ligger får Huawei som bekant inte använda sig av Googles appar eller appbutik. Men problemet går djupare än så. Mobilerna får inte heller tillgång till det underliggande ramverket Google Mobiles Services, som många Android-appar använder flitigt.

Läs mer: Nokia 8.3 lanserad – först med ”globalt 5g-stöd”

Det är alltså inte så enkelt som att trycka på en knapp och vips så finns hela Androids ekosystem i Huaweis AppGallery.

Det vet Huawei också. Telekomjätten har kallat in tusentals kodare som just nu jobbar hårt med att hjälpa utvecklare världen över att anpassa sina appar till Huawei Mobile Services, ett konkurrerande ramverk.

Vissa jobbar dedikerat mot den svenska marknaden för att bredda utbudet för svenska konsumenter. Mobilt BankID är en nyckelapp som anpassas till plattformen och ska finnas tillgänglig under april.

”Svår att rekommendera”

Men klockan tickar. Mobilerna ska börja levereras till svenska kunder i april. Exakt hur utbudet ser ut då vet vi inte. Vågar du förbeställa under de premisserna?

Och visst, det finns lösningar. Det går att ladda ned appar från nätet och hoppas på att de funkar utan Google-tjänsterna. Huawei själva lyfter också att allt fler webbsajter har bra mobilintegration. Så även om Försäkringskassan, ungarnas skolplattform eller din bank inte finns på appbutiken kan du, tack vare Mobilt BankID, logga in via webbläsaren.

Men det gör P40-serien svårare än normalt att rekommendera.

Läs mer: Test: P Smart Pro – sista chansen att få en Huawei-mobil med Google Play?

Det går vid det här laget ganska självsäkert att slå fast att det inte kommer att bli en lika smidig upplevelse som att köra en vanlig Android. De första tidiga tester som kommit på nätet bekräftar den bilden.

Det riskerar att bli en nischtelefon för teknikintresserade personer som verkligen, verkligen vill ha den där optiska zoomen.

Inget ont om dem, jag vet tillräckligt mycket om våra läsare här på Ny Teknik för att säga att de flesta av er gladeligen krånglar lite för att få testa den bästa och senaste tekniken. Jag har förstahandsinformation på att många av er gjort betydligt krångligare saker än att sideloada Android-appar.

Men alla andra då? Huawei är vana vid att kränga mobiler till en bred målgrupp, och har en uttalad ambition om att gå om Samsung och bli världens största mobiltillverkare. Jag är ledsen, men då räcker inte Ny Teknik-läsare som enda målgrupp.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt