Amerikanska jätten pausar satsning på svensk solcellsteknik

2020-12-02 17:20  

Det amerikanska ljudbolaget JBL planerade att integrera solceller från svenska Exeger i sina hörlurar. Men nu pausas arbetet.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om JBL:s hörlurar Reflect Eternal, där solceller från Exeger skulle placeras i hjässbandet. På så sätt skulle de trådlösa lurarna laddas automatiskt av både solljus och inomhusljus.

I samband med marknadsföringen hävdade JBL att hörlurarna skulle få ”i princip obegränsad speltid”.

Exeger utvecklar färgsensiterade solceller, som också kallas Grätzelsolceller, och har en fabrik för tillverkning i centrala Stockholm.

JBL har haft en crowdfunding-kampanj på Indiegogo och där förhandsålt cirka 2 000 hörlurar. På kampanjsidan skriver JBL att det finns en fungerande demonstrationsprodukt, men inte en färdig produkt.

Men nu sätts utvecklingsprojektet på paus. De som har förhandsköpt hörlurar ska få sina pengar tillbaka, meddelar bolaget.

Cykelhjälm med integrerade solceller

Orsaken uppges vara coronapandemin, som har lett till att bolaget har ställt in alla affärsresor: ”Att implementera teknik utan att team kan träffas ansikte mot ansikte för att bygga och testa saker tillsammans har tyvärr gett oss en utmaning utan motstycke och orsakat stora förseningar.”

JBL skriver dock att bolaget ska följa läget noga. ”När vi kan återstarta projektet igen kommer vi att återkomma till er.”

Exegers presstalesperson Karin Carlström tycker dock inte att beskedet från JBL är någon stor smäll.

– Det är tråkigt att det är pausat, men projektet kommer att fortskrida. För oss fortsätter vår business som vanligt och vi har mycket att se fram emot nästa år, säger hon till Ny Teknik.

Men de här lurarna var väl den produkt som hade kommit längst med att integrera er teknik?

– Nej, men det var de som var offentliggjorda, säger Karin Carlström.

Svensk teknik i hörlurar från JBL. Foto: JBL

Ni hoppas att JBL kommer att återkomma när pandemin är över?

– Absolut, vi har en gemensam överenskommelse om att fortsätta utvecklingsarbetet. Men givet de här tiderna är det svårt att integrera ny teknik när man behöver träffas och samarbeta på plats, säger Karin Carlström.

Er teknik finns väl inte på marknaden än?

– Nej, de samarbeten som är offentliggjorda är JBL och Poc, men nästa år kommer vi att ha flera produkter på makrnaden. 2021 ser ljust ut trots pågående pandemi, säger Karin Carlström.

Samarbetet med Poc handlar om att utveckla en cykelhjälm med integrerade solceller. Tanken är att el som genereras i hjälmen ska kunna användas till olika digitala lösningar som kan hjälpa till att skydda cyklisten före, under och efter en olycka. Exakt vad de lösningarna skulle kunna handla om avslöjar inte Exeger.

Något datum för när den nya cykelhjälmen ska komma ut på marknaden är inte satt ännu.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt