Amazon rekordsatsar på vindkraft i Sverige

2020-12-10 15:32  
Vindkraftsparken i Bäckhammar. Foto: Daniel Larsson/Eolus

Nätjätten Amazon har redan investerat i två vindkraftsparker i Sverige. Nu satsar bolaget på ytterligare en svensk park – som blir den kapacitetsmässigt största.

Under torsdagen meddelade Amazon att bolaget investerar i 26 nya sol- och vindkraftsparker i Europa, Nordamerika, Australien och Afrika. Sammanlagt får projekten en installerad effekt om 3,4 GW.

Enligt Amazon är bolaget nu den största privata investeraren i förnybar energi någonsin tack vare sin satsning under 2020 på mer än 4 GW.

– Vi är på god väg att driva 100 procent av vår verksamhet med förnybar energi till år 2025 – fem år tidigare än vårt ursprungliga mål 2030, säger Jeff Bezos, Amazons vd, i ett pressmeddelande.

Vindkraftsparken i Hästkullen i Västernorrland blir bolagets tredje och kapacitetsmässigt största satsning i Sverige. Parken håller på att byggas och beräknas vara i drift 2022.

Ska förse kontor, logistikcenter och datacenter med el

Sedan tidigare har bolaget investerat i vindkraftsparker i Bäckhammar i Värmland och i Björnlandshöjden i Västernorrland. Dessa omfattar 91 respektive 122 MW.

I jämförelse blir den tredje satsningen i Hästkullen en bjässe, med sina 275 MW. Totalt kommer de tre svenska vindkraftsparkerna alltså att omfatta 488 MW när de är färdigbyggda.

Satsningen görs i form av ett så kallat PPA-avtal, power purchase agreement, som innebär att Amazon förbinder sig att köpa elen från vindkraftsparken under lång tid. Exakt hur lång tid avtalet löper på avslöjar inte bolaget. Avtalsformen blir allt mer populär för förnybar energi eftersom anläggningsägaren då vet vilka intäkter parken kommer att ge.

Amazons första vindkraftspark i Sverige, Bäckhammar, har nyligen tagits i drift. De övriga två ska gå igång 2022.

Bolagets plan är att de svenska vindkraftsprojekten ska förse Amazons kontor, logistikcenter och AWS datacenter med förnybar el.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt