Amazon köper ytterligare 122 MW vindkraft i Sverige

2020-09-14 11:28  

Amazons första vindkraftspark i Sverige har precis tagits i bruk. Nu meddelar nätjätten att de till 2022 kommer att ta ytterligare en stor anläggning i drift.

Uppdatering: I en tidigare version angavs en felaktig plats för var den nya vindkraftparken ska ligga.

I värmländska Bäckhammar står nätjätten Amazons första vindkraftspark utanför USA nu klar. Kapaciteten ligger på 91 megawatt och parken har en beräknad årsproduktion på 280 000 megawattimmar. Det ska täcka behoven både från dotterbolaget AWS tre svenska datacenter och från den stundande lanseringen av Amazons e-handelsplattform i Sverige.

Samtidigt presenterar nätjätten nu sin andra satsning på förnybar energi i Sverige. Det är en vindkraftspark på 122 megawatt belägen i Västernorrland som är tänkt att tas i drift under 2022. Amazon vill inte gå ut med den exakta platsen, men det rör sig om en del av den vindkraftspark som Nysäter Wind bygger vid Hästkullen och Björnlandshöjden norr om Sundsvall.

– Det kommer att bli en av de största vindkraftsparkerna i Europa och den kommer att börja producera ren energi 2022, säger Nat Sahlstrom som är globalt ansvarig för AWS energistrategi till Ny Teknik. Vi kommer då att bidra med 213 MW ren energi till det svenska energinätet.

Satsningarna är en del i Amazons arbete med att göra hela bolagets verksamhet koldioxidneutral till 2040. Där är ett första delmål att driva bolagets verksamhet på förnybar energi till 2025.

Läs mer: Bahnhofs nya serverhall håller frekvensen på rätt nivå

En kritik mot etableringar av storskaliga datacenter i Sverige är att de använder sig av energi med låga koldioxidutsläpp som annars hade kunnat användas av annan verksamhet. I förlängningen skulle det exempelvis kunna leda till ett behov av att importera el med högre koldioxidavtryck.

– Det är ett missförstånd, menar Nat Sahlstrom. AWS datacenter i Sverige äventyrar inte andra satsningar på grön energi. Tvärtom. Vi vill använda 100 procent förnybart 2025, Sverige som land har 2040 som mål, och om du tänker på storleken i vår investering på vindkraft i Sverige bidrar vi med mer grön energi än vi använder.

AWS vindkraftspark i Bäckhammar i Värmland. Foto: Daniel Larsson/Eolus

”Stor tillväxt i Norden”

Läs mer: De bygger datacenter som drivs med bränsleceller

När parken i Bäckhammar utannonserades var budskapet att den skulle täcka energiförbrukningen hos Amazons verksamhet i Sverige. Nat Sahlstrom vill inte svara på om den nya parken signalerar en expansion av datacenterverksamheten här, på den direkta frågan svarar han bara:

– Vi ser mycket stor tillväxt i de nordiska länderna.

Amazon vill inte heller kommentera någon budget för de svenska investeringarna.

– Vi går inte ut med hur mycket vi investerar i de faktiska vindkraftsparkerna, men det är rör sig om väldigt stora investeringar som skapar direkta arbetstillfällen när de ska byggas och skötas, säger Nat Sahlstrom.

Båda parkerna handlar dock om så kallade corporate power purchase agreements (CPPA:er). Det innebär att parkerna byggs och drivs av en entreprenör som sedan säljer den producerade energin till Amazon. För att tala startup-språk: förnybar energi som en tjänst.

Läs mer: Utmaningen: Hur ska elnäten räcka till för hela Sverige?

Stordrift ska minska koldioxidutsläpp

När det gäller miljöpåverkan från datacenterindustrin lyfter Amazon också att deras storskaliga datacenter kan minska miljöpåverkan från it-sektorn. Enligt en rapport som AWS beställt från konsultfirman 451 Research kan den genomsnittliga kunden minska sina koldioxidutsläpp med 88 procent om de flyttar verksamheten från lokala servrar till AWS moln.

Som Ny Teknik rapporterat tidigare är den typen av reduktion ibland svår att uppnå i praktiken, men det finns också flera rapporter som bekräftar AWS uppgifter.

– De kom fram till att jämfört med den genomsnittliga kunden är AWS datacenter 3,6 gånger så effektivt på grund av hur vi designat våra datacenter och hur vi använder servrarna, säger Nat Sahlstrom.

Dels handlar det om hur AWS kan delegera arbetsbördan mellan servarna i datacentret för att undvika att onödigt många står i standby, dels handlar det om att bolaget använder kylteknik som minskar energiförbrukningen. I de tre datacentren i Sverige används till exempel förångningskylare som använder utomhusluften för att kyla servarna. Det är mer energieffektivt och kräver mindre vatten än vätskekylning.

– Det här är avancerade ingenjörsproblem, men vi har blivit riktigt bra på att lösa dem, säger Nat Sahlstrom.

Simon Campanello

Mer om: Amazon AWS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt