Allt du vill veta om Kinas nya gigantiska vattenkraftverk

När Baihetan i sydvästra Kina når full kapacitet ska det kunna ge lika mycket energi per dag som 500 000 personer förbrukar på ett år. Vattenkraftverket blir också näst störst i världen sett till installerad effekt.

(Uppdaterad)

Kina bygger ut vattenkraften rejält. Satsningen är ett sätt för landet att försöka möta ett växande energibehov från invånarna och samtidigt minska beroendet av kolkraft. Baihetan, belägen på gränsen mellan de sydvästra provinserna Yunnan och Sichuan, är det största pågående projektet. 

Bygget av Baihetan påbörjades för fyra år sedan. I slutet av juni 2021 började vattenkraftverket generera elektricitet för första gången. Verksamheten väntas vara i full gång nästa år. 

Den 289 meter höga anläggningen är det näst största vattenkraftverket i världen sett till installerad effekt, som uppgår till 16 000 megawatt, eller 16 gigawatt. Etta är De tre ravinernas damm i den kinesiska Hubeiprovinsen, med 22 500 megawatt, eller 22,5 gigawatt.

Läs mer: Så ska deras ai minska vattenkraftens förluster

Baihetan uppnår 16 gigawatt tack vare sexton generatorer som vardera har en effekt om en gigawatt. Totalen motsvarar ungefär lika mycket som all befintlig svensk vattenkraft (vilket är 16,5 gigawatt enligt International Hydropower Association).

Kina ligger i topp i världen sett till vattenkraft. Förra året hade landet totalt 370 GW installerad kapacitet av världens totalt 1 330 GW. Tvåa var Brasilien med 109 GW. Norge toppade i Europa med totalt 33 GW installerad vattenkraftskapacitet. 

Vattenkraften globalt ökade med 1,6 procent mellan 2019 och 2020, från 1 308 GW totalt till 1 330 GW. Kina var det land som installerade mest ny kapacitet under 2020, totalt 13 760 MW, eller 13,76 GW. Tvåa var Turkiet med 2 480 MW, eller 2,48 GW.

Vid full kapacitet ska Baihetan kunna ge lika mycket energi per dag som 500 000 personer förbrukar på ett år, uppger Energy China.

Kritikerna har varnat för att anläggningen kan hota både djur- och växtlivet i området, samt att den kan utgöra hälsorisker för människor nedströms.

I en tidigare version av artikeln var en faktauppgift om Baihetans kapacitet felaktig. Rätt är att Baihetan vid full kapacitet ska kunna ge lika mycket energi per dag som 500 000 personer förbrukar på ett år. Detta är nu korrigerat i texten ovan.

Jonas Askergren

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt