Aga stänger fem fabriker – och inviger ny helautomatiserad gasanläggning

2019-09-04 09:59  

Den nya fabriken är den första i sitt slag i Europa. ”Det vi skapat är världens modernaste gasfyllningsanläggning”, säger produktions- och distributionschefen Tobias Vikberg.

Gasbolaget Aga har investerat 400 miljoner kronor i den nya anläggningen, som koncentrerar stora delar av företagets svenska verksamhet till Enköping.

– Sedan tidigare fyller vi gasol och olika specialgaser i Enköping. Nu flyttar vi hit verksamheter inom industri- och läkemedelsgaser från fem andra orter, säger produktions- och distributionschef Tobias Vikberg.

Läs mer: Svenska innovationen – ”Ett paradigmskifte för gruvindustrin”

Fyra befintliga anläggningar – i Gävle, Svedala, Köping och Växjö – har lagts ner, och en femte anläggning i Rotebro avvecklas under början av nästa år. Samtliga anställda har erbjudits att flytta med till den nya fabriken, som medfört ett 50-tal nya arbetstillfällen.

– Ett antal medarbetare har följt med till Enköping, men det har landat i att det blivit uppsägningar och naturliga pensionsavgångar, säger Tobias Vikberg.

Han framhåller att strax under 20 procent av personalstyrkan i Enköping är kvinnor, vilket är den högsta andelen någonstans inom Aga.

– Vi vill ha en större mångfald i vår verksamhet, och det har varit med som ett av kriterierna i upprampningen och nyrekryteringen. Vi har både kommunicerat det till rekryteringsföretagen, och själva promotat det utåt, säger Tobias Vikberg.

”Svårt att se att våra konkurrenter skulle matcha den”

I Enköping sköts sortering, kontroll och fyllning av gascylindrarna helt automatiserat, med automationslösningar som Aga själva utvecklat tillsammans med Linde.

– En portalrobot plockar cylindrarna en och en och tar in dem till fyllningssekvensen. Där är det en vanlig sexaxlig robot som kontrollerar och fyller dem, och lyfter dem tillbaka ut till portalroboten som plockar ihop dem i utgående korgar. Sedan tidigare kör vi det här konceptet i mindre skala på anläggningar Lettland och Finland, men det här är den största satsning vi gjort på den här lösningen, säger Tobias Vikberg.

Han beskriver den nya fabriken som världens modernaste gasfyllningsanläggning.

– Jag har svårt att se att någon av våra konkurrenter skulle kunna matcha den. Vi ligger i framkant när det gäller teknik, säger Tobias Vikberg.

Bättre för medarbetarna

Automatiseringen ska bland annat ge effektivare kvalitetskontroll och en mycket mer datadriven verksamhet.

– Det blir även en klart förbättrad arbetssituation för medarbetarna, som tidigare hanterat cylindrarna manuellt. De största modellerna väger strax under 100 kilo när de är fyllda, så det är en rätt bastant donna att dansa med, säger Tobias Vikberg.

Centraliseringen medför även andra fördelar.

– En viss storskalighet underlättar effektiviseringar, och många av våra kunder köper flera olika sorters gaser. Med verksamheterna samlade kan vi erbjuda en mer homogen distribution, säger Tobias Vikberg.

100 anställda arbetar på Aga i Enköping

Aga Gas AB har haft verksamhet i Enköping sedan 1992, då en fyllningsanläggning för gasol etablerades i staden. 2006 breddades anläggningens verksamhet med fyllning av specialgaser och koldioxid för livsmedelsindustrin.

Nu invigs den nya expansionen där fyllning av industri- och läkemedelsgaser flyttas från andra orter till en nybyggd helautomatiserad fabrik på anläggningen. I och med detta har Aga omkring 100 fast anställda i Enköping.

Aga Gas AB ingår i den globala Linde-koncernen, som har verksamhet i ett hundratal länder och cirka 80 000 anställda världen över.

Tommy Harnesk

Mer om: Gas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt