ABB satsar på nytt testlabb

2019-09-09 16:55  

Kraftjätten ABB investerar 100 miljoner kronor i ett nytt testlabb i Västerås. Därmed mer än fördubblas provningskapaciteten för de egna lågspänningsprodukterna.

Syftet med det nya labbet är att kunna testa och certifiera bolagets egna lågspänningsprodukter, framför allt kontaktorer och mjukstartare.

Kontaktorer fungerar ungefär som en strömbrytare och kan öppna och sluta en elektrisk krets, medan mjukstartare ser till att växelströmsmotorer går igång försiktigt.

ABB säljer allt fler av sina lågspänningsprodukter till elproduktion från förnybara energikällor som vind och sol. Det har gjort att kraven på provning har förändrats. I takt med att vindkraftverken blir större måste komponenterna kunna hantera högre spänning och strömstyrka.

Läs mer: Bakslaget: 570 skarvar i miljardlänken måste bytas ut

– Ju större generator desto mer ström blir det i slutänden. När man bygger ute till havs kan det vara över 100 meter mellan vingspetsarna, det blir väldigt höga strömmar. I vissa fall sätter man våra största kontaktorer bredvid varandra så att varje kontaktor hanterar en fas, säger Tobias Gentzell, innovationschef på ABB.

Klarar högre spänning och strömstyrka

På solkraftsidan ser han en trend att solparksbyggarna vill kunna styra elektriciteten mer på likströmssidan än tidigare. ABB har därför precis släppt en ny likströmskontaktor avsedd för tillverkare av växelriktare till solkraftsparker.

– På solsidan vill man också effektivisera så mycket som möjligt så att solenergi kan bli lika billigt som traditionella energikällor. Om vi kan göra våra apparater lite smartare, till exempel genom att integrera en av växelriktarens tio olika komponenter i vår kontaktor, blir deras applikation lite billigare, säger Tobias Gentzell.

ABB har haft planer på ett nytt testlabb i ungefär tio år. I fredags invigdes det med obligatorisk bandklippning.

Labbet har kostat 100 miljoner kronor att bygga och ger bolaget mer än dubbelt så stor testkapacitet som tidigare. Proverna kan också göras med högre strömstyrka och högre spänning. Labbet klarar upp till 1 000 volt växelspänning, 1 500 volt likspänning och 20 000 ampere strömstyrka.

"Mälarenergi sa blankt nej"

För att klara de höga ström- och spänningsnivåerna har byggnaden fått en egen anslutning till regionnätet. Som mest kan labbet ta ut 20 MW. Men det kommer endast att göras under korta tidsperioder, från millisekunder till sekunder.

– När vi började prata om labbet med Mälarenergi sa de blankt nej. Så mycket effekt kunde vi inte ta ut från det befintliga nätet. Men sedan öppnade de upp för att köpa en ny transformator som ska fungera som backup för stadsdelarna runtomkring. Så nu har vi den transformatorn själva, förutom om det händer något med den ordinarie transformatorn, då kan vi inte köra vårt labb, berättar Linda Wennberg, enhetschef på ABB.

"Sveriges bästa ingenjörer"

Trots att labbet har krävt en lång planeringsperiod innan det blev förverkligat var det enligt Linda Wennberg aldrig någon diskussion kring var det skulle placeras.

– Vi har några av Sveriges bästa ingenjörer när det gäller utveckling av kontaktorer, så det var aldrig några frågetecken om att det skulle ligga här, säger hon.

ABB har nyligen meddelat att bolagets enhet för kraftöverföring och högspänning, Power Grids, säljs till Hitachi. Köpet ska slutföras i början av 2020. Det innebär att ABB i Sverige kommer att fokusera på automation och lågspänning. De fyra divisioner som kvarstår i ABB:s ägo i Sverige är robotics, motion, industrial automation och electrification.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt