A-10 Thunderbolt – attackplanet med enorm eldkraft

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Niklas Dahlin

GRAFIK. Attackflygplanet A-10 Thunderbolt II har fått smeknamnet ”Warthog”, ”vårtsvinet”. Det tål nämligen mycket, men är knappast någon skönhet.

Planet är byggt runt en enorm automatkanon. När det ritades, i början av 1970-talet, var avsikten att bekämpa Sovjetiska stridsvagnar i Europa. I stället har A-10 blivit ett understödsflygplan med nästan legendarisk status bland amerikanska trupper. Efter 40 år är det fortfarande i tjänst.

Attackplanet A-10 Thunderbolt utvecklades efter erfarenheterna från Vietnamkriget. Det skulle vara långsamt, tåligt, lätt att underhålla och ha stor eldkraft.

Fairchild Republic fick kontraktet och skapade ett plan runt en enorm kanon, skräddarsydd för att slå ut sovjetiska stridsvagnar. Det var ett fult men tufft flygtyg som snabbt fick smeknamnet Warthog – ”Vårtsvinet”.

En finess med planet är att många komponenter, även motorerna, passar på både vänster och höger sida. Planet kan fortsätta flyga med bara en motor, halva stjärten och med en halv vinge borta.

283 ”Warthog”-plan är fortfarande i tjänst i rollen som flygunderstöd, och kan vara kvar hos det amerikanska flygvapnet fram till 2040.

---

Det här är grafikuppslag för Teknikhistorias sajt, bli premiumläsare här. Prenumerera på Teknikhistoria här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Jonas Askergren

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt