8k, mikro-led och moduler – här är framtidens tv-teknik

2020-11-19 06:00  

Större, skarpare, smartare – och en helt ny tillverkningsteknik runt hörnet. De närmaste åren väntar flera stora skiften i tv-branschen.

Större och skarpare tv-skärmar

Den genomgående trenden på tv-marknaden kommer kanske inte som någon överraskning. Skärmarna har på senare år exploderat i storlek samtidigt som bildkvaliteten ökat – en utveckling som går hand i hand.

– Det är de stora tv-apparaterna på över 65 tum som ökar allra mest. Ju större skärmen är, desto viktigare är det med hög upplösning och detaljrikedom, säger Tommy Ahlvin som är försäljningschef för ljud och bild på Elgiganten.

Hög upplösning behövs för att bilden ska kunna dras upp i storlek utan att tappa kvalitet. Därför har 4K-skärmar på allvar tagit över som standard i nya tv-apparater.

Men på några års sikt tar nästa skifte vid. De första tv-apparaterna med upplösning på 8K har redan nått marknaden, även om priserna är mycket höga.

Läs mer: Test: Playstation 5 – ingenjörskonst i ful förpackning

– 8K står precis runt hörnet och är redo att ta över som ny standard. Jag tror inte att det händer nästa år, men kanske året efter. Branschen är redo för ett skifte, säger Tommy Ahlvin.

De nya spelkonsolerna Xbox Series X och Playstation 5 har båda stöd för 8K, och stora tv-sändningar kan också hjälpa till att skynda på utvecklingen.

– Nu pratar man om att sända OS i Tokyo i 8K, och det är sådant som brukar bli ett startskott, säger Teddy Thor som är affärschef på Netonnet.

4.Foto: Sony Foto: Sony

Smartare tv-apparater

Vi har pratat om smart-tv i ett decennium, men nu börjar apparaterna bli intelligenta på riktigt. Precis som i resten av teknikbranschen kommer artificiell intelligens, maskininlärning och olika typer av sensorer att kunna anpassa och förbättra tv-upplevelsen.

– Trenden går mot att vi automatiserar mer och mer i tv:n. Det finns sensorer som känner av rummet och kan anpassa ljudet till akustiken och ljuset till rummets ljusförhållanden. En tv som anpassar sig efter innehåll och miljö, säger Magnus Nilsson som är teknisk produktchef för tv på Samsung i Norden.

Det kan också handla om smarta algoritmer för att kunna skala upp video i högre upplösning utan att tappa detaljer.

– Många frågar vad vi ska ha 8K till när det finns så lite innehåll i 8K. När det kommer en ny mobil med högupplöst skärm frågar jag inte vad det spelar för roll när bilder på sociala medier har låg bildkvalitet. Jag räknar med att mobilen drar nytta av den höga skärmupplösningen, och även om den bara gör en uppskalning blir bilden bättre, säger Magnus Nilsson.

Samma utveckling tror han nu sker på tv-fronten i spåren av bättre algoritmer och mer kraftfull hårdvara.

– Naturligtvis blir det bättre bild med en bättre källa, men uppskalningen har blivit så pass bra nu. Det är inte som att ta tag i hörnet på en bild på datorn och dra upp den, säger Magnus Nilsson.

Läs mer: Test: Xbox Series X är mäktig – men saknar nya spel

Ett krig om operativsystemet

När du köper ny mobiltelefon är Android eller IOS förmodligen den första frågan du ställer dig. På tv-marknaden råder inte samma oligopol, men när apparna blir en viktigare del av produkten kan situationen förändras.

– Leverantörerna kommer att slåss om vem som kan erbjuda flest och bäst möjligheter till innehåll på sina respektive plattformar, och det kommer att pratas mer om operativsystemet, säger Tommy Ahlvin på Elgiganten.

På några år har utbudet redan kokat ner något. De tre stora i dag är Samsungs Tizen OS, LG:s Web OS och Googles Android TV som bland annat TCL, Sony och Philips använder. Vid sidan om finns lösningar som Apple TV, Roku och Amazons Fire TV som finns att köpa till och koppla in i tv:n.

Läs mer: Test: Iphone 12 Mini – ”En prestandabest i miniatyrformat”

Hur apputbudet på plattformarna ser ut, och hur väl de går att integrera med andra smarta hem-produkter, tros komma att spela en allt större roll.

– Det börjar hända saker med mjukvaran, apparna och användarna. Tv:n får röstfunktionalitet, stöd för Googles tjänster och börjar bli en del av det smarta hemmet, säger Teddy Thor på Netonnet.

LG var tidigt ute med integrerat stöd för streamingtjänsten Apple TV+. Apputbud och ekosystem kan bli allt viktigare för tv-tillverkarna de närmaste åren. Foto: LG

Mikro-led och modulära tv-apparater

I dag har många dyrare tv-apparater oled-skärmar, en teknik som de senaste åren har fått stort genombrott. Men en trolig efterträdare finns redan i mikro-led. Där består varje liten pixel av en led-lampa och lösningen kan överträffa oled i båda ljusstyrka och svärta.

Tekniken gör det möjligt att bygga skärmar i moduler, och på så vis kan vi anpassa tv:n efter vårt hem i stället för tvärtom. Magnus Nilsson på Samsung jämför det med att montera kakelplattor snarare än att köpa en färdig tv över disk.

– Jag kan se en framtid där en hel vägg är en display. Då kan man visa tv på ett ställe, och något annat i bakgrunden. Det blir som en datorskärm, du sitter sällan med ett fönster på helskärm utan har mejlen och ordbehandlare uppe samtidigt. Får tv:n tillräckligt mycket yta går det att börja använda den mer fritt, säger Magnus Nilsson på Samsung.

Läs mer: Här är tekniken i Apple Silicon M1

Samsung själva säljer redan sin första mikro-led, The Wall. En jätte-lik 4K-tv på som går att få i storlekar upp till 219 tum. Även LG har visat upp en variant på 163 tum. Båda är tv-apparater som kan kosta köparna hundratusentals kronor.

Än återstår mycket forskning och utveckling för att göra mikro-led till en bred massmarknadsprodukt. Och jämfört med traditionella tv-skärmar är ingenjörsutmaningen den omvända.

– Det har alltid varit en strid om att göra en så stor tv som möjligt, men med mikro-led är det faktiskt svårare att göra en liten tv, säger Magnus Nilsson.

En led-skärm på en fotbollsstadion eller en reklamskylt utomhus kan använda stora lampor, eftersom åskådarna befinner sig så långt bort. Men när samma teknik ska in i vardagsrummet måste led-lamporna ned på en nivå där de inte är synliga för ögat. Det talas om en storleksordning på under 100 mikrometer.

1.Foto: Gene Blevins Foto: Gene Blevins

Mini-led blir steget under mikro-led

Om mikro-led tar upp kampen med oled är det kusinen mini-led som spås ersätta de billigare led-belysta lcd-skärmarna.

Mini-led är en typ av bakgrundsbelysta skärmar, fast med många fler och mindre ljuskällor än på en lcd-skärm. Resultatet är ljusare skärmar med högre kontrast och bättre svärta.

Läs mer: 11 test av hajpade teknikprylarna – ”Ger valuta för pengarna”

– Mini-led bygger på den gam- la led-tekniken med lampor bakom en panel med pixlar och filter. Fast på en led sitter kan- ske ett dussintal lampor som tänder upp pixlarna, i mini-led kommer det att vara flera tusen lampor. Det blir nästan men inte riktigt individuellt styrda pixlar, säger Tommy Ahlvin på Elgiganten.

Här väntas det stora genombrottet redan under nästa år. Det florerar rykten om att Samsung förbereder en serie tv-apparater och att Apples nästa Ipad Pro kommer att använda mini-led.

Simon Campanello

Mer om: TV 8k

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt