60 megapixel är inte nog för Nokia

2019-02-27 16:00  

Med hjälp av fem kameror ska nya Nokia 9 Pureview spränga gränserna för vad vi förväntar oss av mobilbilder. ”Inga andra gör något likande”, säger HMD Global-chefen Ossi Korpela.

För två år sedan stal finnarna på HMD Global hela showen på Mobile World Congress i Barcelona genom att nylansera den ikoniska mobilen Nokia 3310. Två år är en lång tid i mobilbranschen. Under den perioden har HMD Global, som licenserar det klassiska varumärket från Nokia, släppt över 30 modeller, däribland Nokia 8.1 som Ny Teknik nyligen testade.

Nu har HMD Global gjort sin viktigaste lansering hittills. På årets upplaga av Mobile World Congress visas fem nya Nokia-telefoner upp. Den telefon som sticker ut mest i sällskapet är Nokia 9 Pureview, en monstermobil med en uppsättning av fem kamerasensorer i en ring på baksidan.
– Visst, det har funnits mobiler med flera kameror ett tag nu, men med Nokia 9 Pureview lanserar vi en teknik helt utan motstycke. Det finns inga andra i mobilbranschen som gör något liknande, säger Ossi Korpela, Nordenchef för HMD Global, till Ny Teknik.

Fem kameror på 12 megapixel vardera

Vi träffas i det finska bolagets monter på innergården mellan två enorma hallar på mässan. Ossi Korpela, med en bakgrund hos såväl Nokia som Microsofts dåvarande mobilavdelning, talar snabbt och ger ett entusiastiskt intryck. Han är märkbart stolt över nya Nokia 9 Pureview, men som HMD Global-representant ingår det i hans arbetsbeskrivning, kan man konstatera.

Läs mer: Nokia presenterar nya monstermobilen Pureview 9

Tillbaka till Nokia 9 Pureview, som ligger framför oss på bordet. Alla fem kamerasensorer är på 12 megapixel. När du tar bilder skjuter alltid de fem 12-megapixelslinser tillsammans, och samlar på så sätt in 60 megapixel bild-data som sammanfogas till en enda bild i jpg- eller rawfiler på runt 12 megabyte.

För att lyckas med det måste beräkningsarbetet delas upp mellan centralprocessorn och grafik- och signalprocessorerna på mobilchipet Snapdragon 845. Men beräkningskraften från Qualcomms chip räcker inte hela vägen. I telefonen finns därför också ett dedikerat bildbehandlingschip utvecklat av det amerikanska företaget Lights.
– Tre av fem bildsensorer på Nokia 9 Pureview är monokroma, vilket gör att vi kan samla in betydligt mer ljus än med en renodlad uppsättning av rgb-linser. I vissa krävande situationer, som på platser med dåligt ljus, kan alla fem sensorer ta fyra bilder i följd samtidigt. Då är det inte länge 60 megapixel utan 240 megapixel data som bearbetas, säger Ossi Korpela.

I och med Nokia 9 Pureview tar HMD Global klivet in i premiumskiktet igen. Telefonen, som släpps i mars, ska kosta runt 6 500 kronor, vilket är flera tusen kronor mer än modellerna Nokia 7.1 och 8.1, släppta under fjolåret.

Med den nya kameratekniken hoppas HMD Global kunna övertyga de kräsna svenskarna att det klassiska varumärket fortfarande står för innovation, och inte bara sysslar med vad elaka tungor kallar för en museal verksamhet där man med jämna mellanrum återsläpper klassiska Nokia-modeller.

”Ledande när det gäller hdr-teknik”

Lanseringen av HMD Globals nya toppmodell innebär också att Nokias gamla Pureview-serie återupplivas. Under sina glansdagar låg Nokia långt fram inom mobilt fotografi. HMD Global har viss tillgång till Nokias stora patentportfölj, men Ossi Korpela duckar frågan om hur mycket Nokia-teknik som det egentligen finns i den nya mobiltelefonen.
– Nokia är bara en av flera teknikpartner som vi arbetar med. Exempelvis är det Zeiss-optik i kamerorna, och jag har redan nämnt samarbetet med Lights, säger han.

Ni är knappast de enda som storsatsar på kamerateknik. Varför skulle köparna välja er framför konkurrenterna, som dessutom kan erbjuda fingeravtrycksläsare i skärmen och högre prestanda?
– Ta vår teknik för hdr-bilder (high dynamic range), till exempel. Vanligtvis tar mobilkamerorna fem bilder i rad, som sedan sammanfogas till ett hdr-foto. Men på vår mobil kan de fem kamerorna jobba tillsammans simultant. Det gör att vi slipper störningar som uppstår när motivet hinner flytta på sig,  vilket andra mobilkameror som också tar hdr-bilder kan ha problem med. Med de fem linserna kan vi också samla in 1.200 lager av djupinformation, vilket gör det möjligt att flytta skärpedjupet både när du tar bilden, och i efterbehandlingen.

Läs mer: Börje Ekholm: Därför ligger Europa efter i 5g-utrullningen

Under fjolårets andra kvartal placerade sig HMD Global på nionde plats bland mobiltillverkarna på världsmarknaden. Totalt skeppades 4,5 miljoner smarta Nokia-mobiler under q2 2018, uppger analysfirman Counterpoint Research.

Det är en ökning med 782 procentenheter jämfört med motsvarande period 2017. Värt att komma ihåg är att HMD Global knappt var ett år gammalt som företag i q2 2017, och inte levererade mer än 500 000 smart mobiler det kvartalet, enligt analytiker.

Det är tydligt att HMD Global har vind i seglen just nu. Men hur det går på våra breddgrader är inget som Ossi Korpela vill prata om.
– Jag kan inte ge er några siffror för Norden, tyvärr. I ärlighetens namn är jag inte särskilt intresserad av den typen av data, säger han, och göra sitt bästa att verka övertygande.

5g är årets stora trend på MWC. När kommer ni att ha er första 5g-kompatibla mobil?
–  Vi ser självklart 5g som en teknik som kommer att skapa helt nya möjligheter för innovation. Men i dagsläget fokuserar vi helt på 4g-enheter.

När tror du att ni måste ta steget över till 5g?
– 5g-tekniken håller på att mogna, men man kan inte säga att det är ett särskilt stort inflöde av 5g-mobiler på marknaden i år. Sedan ska vi inte glömde nätverksbiten – det var fortfarande rätt nyligen som de första 5g-testbäddarna togs i bruk i Sverige, exempelvis. Med det sagt är vi så klart mycket nyfikna på 5g-teknik och vad den kan bidra med, säger Ossi Korpela.

Kalle Wiklund

Mer om: Nokia HMD Global

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt