5g och kamerateknik i fokus hos nya Iphone 12 Pro

2020-10-13 22:27  

Apple sparar inte på krutet i nya Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max. Årets lyxigaste Iphone-modeller har som väntat stöd för 5g, men också rejält förbättrade kameror. Utöver de maxade modellerna släpper Apple också Iphone 12 och Iphone 12 mini.

Det var en självsäker Tim Cook som presenterade 2020-års stora Iphone-nyheter under tisdagskvällen. Totalt blev det fyra nya telefoner: Iphone 12 Mini och Iphone 12, samt värstingmodellerna Iphone 12 Pro och Iphone Pro Max.

Större skärmar i år

Apples pro-modeller är påkostade affärer med hög prislapp, oavsett om det gäller datorer eller telefoner. Nya Iphone 12 Pro och Pro Max utgör inga undantag på den fronten.

12 Pro kommer med en skärm är både är lite större och mer högupplöst än motsvarande på fjolårets Iphone 11 Pro. Skärmstorleken ligger numera på 6,1 tum, och upplösningen på 2532 gånger 1170 bildpunkter.

Den nya designen, med en ram av rostfritt stål kring luren samt tunnare skärmkanter, gör att telefonen inte är särskilt mycket bredare eller högre sett till måtten jämfört med i fjol. Detta trots att skärmstorleken ökats från 5,8 till 6,1 tum.

Iphone 12 Pro och Pro Max släpps i fyra färger: blått, silver, grafit och guld.

Iphone 12 Pro Max har å sin sida den största Iphone-skärmen hittills, med ett mått på 6,7 tum. Både Iphone 12 Pro och 12 Pro Max har skärmar tillverkade i ett slags keramiskt kristallglas som ska vara "fyra gånger tåligare" än panelen hos Iphone 11.

Modellerna släpps i fyra färger: blått, guld, silver och grafit.

Nytt kamerasystem

Baksidan på Iphone 12 Pro och Pro Max pryds av tre kameror. Det rör sig om ett system bestående av en huvudkamera, ett vidvinkelobjektiv och ett teleobjektiv. Bländarna på vidvinkelobjektiven har bländare på ƒ/1,8 för Iphone 12 Pro, respektive ƒ/1,6 för Iphone 12 Pro Max. Den senare modellen har en 47 procent större sensor med 1,7μm pixlar, vilket utlovar stora förbättringar när det gäller mörkerfotografering.

Hos Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max har processorn A14 Bionic dessutom en ny bildbehandlingsprocessor (ISP) som ska hjälpa till att höja bildkvaliteten. Maskininlärningsberäkningar i en särskild neural engine-del av chippet ska också öka bild- och videokvaliteten i svag belysning.

Teleobjektiv hos Iphone 12 Pro har motsvarande 52 millimeters brännvidd, och kan ge en optisk zoom på 4x. 12 Pro Max går ett steg längre, och har motsvarande 65 millimeters brännvidd och 5x optisk zoom.

5-nanometerschip under huven

Alla fyra nya Iphone 12-modeller är utrustade med 5g-teknik. I USA betyder det stöd för millimetervågor, men Apple lovar att Iphone 12 ska erbjuda "den bredaste 5g-täckningen" i världen. Exakt vad det innebär i form av frekvensband är inte klartgjort i nuläget.

Under huven på Iphone 12 Pro och 12 Pro Max snurrar Apples nya systemprocessor A14 Bionic. Det är ett 5-nanometerschip som mäktar med "11 biljoner beräkningar per sekund". Ett väldigt högt tal, förvisso. Men exakt vad detta får för betydelse i praktiken återstår att se. Apple går dock ut hårt när det gäller prestandan, och lovar exempelvis A14 Bionic ger "upp till 50 procent snabbare processor och grafik" än motsvarande hos vassaste Android-konkurrenter.

Lidarsensor ska ge bättre autofokus

En annan intressant nyhet är en lidarsensor. Det är en teknik som vi redan har sett i Ipad Pro. I grund och botten rör det sig om ett slags mätinstrument som skickar ut riktade pulser av infrarött ljus för att mäta avståndet till objekt i telefonens omedelbara närhet. Genom att mäta tiden det tar för ljuset att reflektera tillbaka till sensorn, kan Iphone 12 Pro och Pro Max skapa en slags tredimensionell karta eller modell över rummet.

Lidartekniken ska enligt Apple bland annat ge mer realistiska ar-upplevelser. Ett annat område där lidarsenorn ska få stor betydelse är fotograferingen. De riktade ljuspulserna kan nämligen även användas till att förbättra autofokus i svag belysning, samt ge minskad exponeringstid för både foto och video.

Så mycket kostar Iphone 12 Pro och 12 Pro Max

Iphone 12 Pro kommer till Sverige 23 oktober, och kostar från 12 495 kronor. Storebror Iphone 12 Pro Max landar å sin sida i butik 13 november, och får en prislapp som börjar på 13 795 kronor.

Iphone 12 och Iphone 12 mini?

Nya Iphone 12 och Iphone 12 Mini bjuder på ny design, bättre kameror - och stöd för 5g.

Skärmarna, som är på 6,1 tum hos Iphone 12 och 5,4 tum hos Iphone 12 Mini, har smalare kanter än fjolårets Iphone 11, och ska dessutom vara betydligt tåligare tack vare ett nytt material med mikroskopiska keramiska kristaller som Apple har utvecklat tillsammans med slkärmtillverkaren Corning, känt för sina Gorilla Glass-skärmar.

Iphone 12 och Iphone 12 mini. Foto: Apple

Apple gjorde ett stort nummer av att alla Iphone 12-modeller är utrustades med 5g-teknik. Mycket tid har lagts på antennutveckling för att optimera anslutningen och skapa maximal hastighet med minimala svarstider, enligt Apple. I USA har Iphone 12 och 12 Mini stöd för millimetervågor, men Apple lovar att Iphone 12 ska erbjuda "den bredaste 5g-täckningen" i världen. Exakt vad det innebär i form av frekvensband är inte klartgjort i nuläget.

5g-stödet ska ge både snabbare ner- och uppladdningar, face time-video i hd-kvalitet och lägre latens, bland annat. Operativsystemet Ios har också optimerats för 5g-tekniken, bland annat genom att Apple har lagt till ett nytt smarta data-läge, som gör att telefonen automatiskt ska gå över till 4g-anslutning för att spara på batteriet när 5g-hastigheter inte behövs för appar eller strömmat innehåll, exempelvis.

Uppdaterat kamerasystem

Iphone 12 och 12 Mini har ett kamerasystem med två kamerasensorer. Systemet består av en ultravidvinkelkamera och kamera med vidvinkel och ƒ/1,6-bländare. Apple har lagt mycket kraft på att förbättra stödet för ett särskilt nattläge, som ska ge bättre bilder i mörka miljöer. Objektiven ska kunna ta in 27 procent mer ljus än fjolårets Iphone 11. En smart hdr 3-funktion använder dessutom maskininlärning för att justera vitbalans, konstrast och färgmättnad i bilderna. Fotoexemplen som visades upp under Apples lansering såg mycket lovande, men det återstår att se om Apple lyckas leverera en vassare kamera än storkonkurrenterna Samsung och Huawei.

Så mycket kostar Iphone 12 och 12 Mini

Prislappen för Iphone 12 startar på 10 000 kronor, medan Iphone 12 Mini kostar från 8 700 kronor. "12:an" når svensk butik 23 oktober, medan Mini-modellen kommer 13 november.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt