5 tips för dig som vill leva som digital nomad

2022-06-26 06:01  
Jimmy Björnhård har själv levt som digital nomad under flera år i olika perioder. Nu ser han det som en fördel att som arbetsgivare veta vad som krävs när anställda vill anamma livsstilen. Foto: Privat

Pandemin såg ut att slå sönder livsstilen, men kan istället ha gett den digitala nomaden ett uppsving. Jimmy Björnhård har själv levt som digital nomad, nu är han vd:n som vet vad som krävs när anställda vill jobba från utlandet.

Jimmy Björnhård avslutade sin senaste nomadvända 2019 då han under två år arbetade och reste i Indonesien, Malaysia, Australien och Thailand. Det låter som den ultimata livsstilen: ett friare liv med en västeuropeisk lön på en exotisk plats där klimatet är varmare och levnadskostnaderna lägre. Men det har sina utmaningar.

För de som var kvar i livsstilen 2020 kom pandemin som en chock. Digitala nomader kastade sig på flyg hem, eller fick leva i ovisshet och karantän på platser långt från släkt och vänner.

Det finns tecken på att livsstilen som fenomen tog stryk. Företaget Remote Year, som erbjuder tjänster till digitala nomader, sade upp hälften av sin personal, enligt sajten Fast Company

Samtidigt gjorde pandemin distansarbetet till mer av en norm och undersökningar från MBO Partners, som arbetar med matchmaking för frilansare, visar att antalet amerikaner som identifierar sig som digitala nomader ökat varje år sedan 2018 – från 4,8 miljoner till över 15 miljoner 2021.

I dag är Jimmy Björnhård vd på företaget Maia som har tio anställda och fokus på datadriven digital marknadsföring. En position som gör att han måste vara på plats i Stockholm. Han trivs dock med vetskapen av att han vet vad som krävs om han åter vill anamma den friare livsstilen.

Han har en rad tips till den som funderar på att bli digital nomad.

Läs mer: Ingenjörsutbildningar bryter trenden – fortsatt högt söktryck

1. Bli expert på att hitta stabilt wifi

– Man får bli expert på att researcha platser som har bra wifi. Läs recensioner om ditt Airbnb-boende och hostels och om caféer för att vara säker på att deras wifi verkligen håller, säger han.

Se över om det går att ”preppa” mjukvara för att inte ”bli strandsatt” om nätet skulle försvinna.

– Med SEO-arbete kan du exemplevis skapa innehållssaker i ett worddokument eller i offline-läge i digitala tjänster som Google Presentationer, Sheets och Docs. Då klarar du dig under tiden som nätet är nere så länge du inte måste leverera något.

2. Håll koll på klimatet

Många är ute efter värmen, men en hårt arbetande dator blir lätt överhettad.

– Håll koll på värme, luftfuktighet och hur det är med tillgång till luftkonditionering, säger Jimmy Björnhård.

Läs mer: Programmering populärt i sommar: ”Stort behov av vidareutbildning”

3. Tänk över det sociala

Jimmy Björnhård var gärna ensam under intensiva arbetsperioder. Men han träffade andra som kände sig isolerade.

– För de personerna är det en fördel att kanske hitta platser med fler digitala nomader. Kanske även att dela boende med andra, säger han.

4. Res lagom

En skribent på Fast Company uppger att hon tog 69 flyg och sov i 115 olika sängar under sina 15 månader som digital nomad. Jimmy Björnhårds tips är dock att stanna längre tid på en plats.

– I alla fall om du ska få mycket jobb gjort. Stanna så länge det är härligt och res sedan vidare men tänk inte att du ska bocka av platser. Sök en trivsamma vardag, säger han.

5. Dubbla laptops och ett stativ

Jimmy Björnhård reste med enbart laptop men ska han ut igen tar han med sig en surfplatta som extern skärm samt mus och tangentbord.

Som säkerhet hade han med sig en extra dator.

– Men det räcker att ha pengar för att kunna köpa en ny om något händer. Viktigast är en backup online så att det går snabbt att komma igång på en ny dator, säger Jimmy Björnhård.

Många som reser glömmer ergonomin, menar Björnhård. Att arbeta från hängmattan fungerar inte i längden.

– Man kanske inte har en kontorsstol men tänk på hållningen och se till att få till en bra sittande eller stående position. Få upp skärmens ovankant i höljd med ögonen med ett laptopstand eller en trave böcker, säger han.

För tillfället jobbar en av Jimmy Björnhårds anställda från Grekland och planen är att ta med sig hela företaget dit för en gemensam arbetsvecka. När anställda vill ut vet han vad som krävs – den anställdes behov av att ha kontakt med kunder är ofta avgörande för om det ska fungera, menar han.

Han tror att hans erfarenheter ger honom en fördel i rekryteringen.

– En bra arbetsgivare i dag är en som kan erbjuda sina anställda att arbeta på distans och där tror jag att jag har en fördel efter att jag varit på vift själv, säger han.

Fakta: Specialanpassade visum och försäkringar.

Digital nomad är ett växande fenomen. Det finns numera särskilda reseförsäkringar. Allt fler länder har länder har särskilda visum för digitala nomader och i bland annat Kroatien finns en association som arbetar för att locka fler arbetande nomader till landet.

33 länder, däribland Australien, Costa Rica, Mexico, Mauritius, Sri Lanka samt flera Europeiska och Västindiska länder, erbjuder visum riktade direkt mot digitala nomader medan ytterligare 13 har visum som liknar dessa eller på annat sätt passar för digitala nomader, skriver Harvard Business review.

Källor: Harvard bussens review, DNA Croatia.

John Palm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt