3d-skrivarföretaget vill lämna Sverige för Tyskland

2021-04-19 07:00  

För drygt ett år sedan öppnade General Electric en ny fabrik för tillverkning av 3d-skrivare i Mölnlycke utanför Göteborg. Nu varslar bolaget medarbetare och planerar att lämna landet.

Teknikbolaget Arcam grundades 1997 och tillverkar 3d-skrivare för industriellt bruk, bland annat för flygindustrin och medicinteknikbranschen. För fyra år sedan köptes bolaget av teknikjätten General Electric för närmare sex miljarder kronor och införlivades i affärsområdet GE Additive. För drygt ett år sedan öppnades en ny fabrik i Mölnlycke med plats för 600-700 medarbetare.

Läs mer: Deras maskin 3d-printar metall – nu investerar Industrifonden

Karl Lindblom, dåvarande vd för GE Additive Arcam EBM, uppgav då att bolaget växte så kraftigt och att den nya lokalen var ett steg i att konsolidera verksamheten.

Efterfrågan försvann

Sedan slog coronapandemin till och efterfrågan från flygindustrin försvann närmast helt. I höstas varslades 90 personer från bolaget och nu varslas ytterligare 60 personer. Karl Lindblom slutade själv i december 2020.

Läs mer: 3d-jätte varslar 90 anställda i Sverige

”Vår egen och branschdata visar att det kommer att ta två till tre år för den additiva industrin att återhämta sig till samma nivåer som före covid-19. Företagsledningen har ägnat månader åt att anpassa och effektivisera verksamheten och minska kostnaderna, samtidigt som den förbereder för framtida tillväxt” skriver Shaun Wootton, pressansvarig på GE Additive, i ett mejl till GP.

Samtidigt vill bolaget nu helt lägga ner verksamheten utanför Göteborg och flytta Arcams EBM-produktion av skrivarsystem till General Electrics anläggning i Tyskland. Shaun Wootton skriver till GP att det för närvarande pågår en diskussion mellan ledningen och de fackliga representanterna om hur många arbetstillfällen som kommer att påverkas om produktionen flyttar till Tyskland.

Anders Frick

Mer om: Arcam 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt