11 spel som får dig på bättre humör

2020-03-20 16:00  

Jordbruk, paradisöar, lugna promenader och en gås som ställer till med jävelskap. Det här är spelen du ska fly till när verkligheten känns tung, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Mord, mutanter och radioaktiva landskap. Det finns gott om spel som tar spelaren till rostfärgade postapokalyptiska fantasivärldar. Men det jag behöver just nu är inte knastrande geigermätare i Fallout, utan mysiga miljöer som kan tygla mina stresshormoner.

Och som tur är finns det massor av titlar som kan sorteras även under den kategorin. Här är 11 spel att fly till när coronakarantänen gör sig påmind.

Stardew Valley

Jag, och miljontals andra, älskar det pixliga lilla samhället i Stardew Valley. Det är i grund och botten en odlingssimulator, men kan lika gärna ses som en kärleksförklaring till en glesbygd som glömts bort. Och medan bondgården rustas upp får vi stifta bekantskap med de brokiga figurer som valt att – eller tvingats – stanna kvar i byn.

Finns till: PC, Mac, PS4, Xbox One, Ios, Android, Playstation Vita och Nintendo Switch.

Stardew Valley. Foto: Eric Barone

 

Animal Crossing: New Horizons

Ursprungligen skulle nya delen i spelserien Animal Crossing ha släppts i höstas. Att det nu släpps 20 mars i stället känns onekligen mer lägligt. I New Horizons handlar det om att rusta upp en paradisö tillsammans med en massa gulliga djur. Allt i ett tempo som bäst beskrivs som sävligt – och så långt från coronahets det bara går.

Finns till: Nintendo Switch.

Animal Crossing: New Horizons Foto: Nintendo

 

Dreams

Vill du göra ett plattformsspel, ett racingspel eller ett rollspel utan några som helst kunskaper i programmering? Då är Dreams spelet för dig. Och behöver du inspiration kan du ta del av Dreams-communityts häpnadsväckande kreativitet. Dels kan du spela deras alster, och dels kan du låna innehåll i deras skapelser till det spel du själv vill bygga.

Finns till: PS4.

Dreams. Foto: Media Molecule

 

Red Dead Redemption 2

Det här är vilda västerns sista dödsryckning: en blodig, makaber och mörk historia om ett gäng banditer som kämpar för att överleva på gränsen till 1900-talet och den moderna världen.

Men det är också en av de vackraste spelvärldar som skapats, och dess öppna natur är fri att utforska efter spelarens eget behag. När jag spelar med min sexåriga dotter studerar vi flora och fauna från hästryggen, spanar efter rovdjur och hittar äventyr utan att en enda kula behöver avlossas.

Finns till: PC, PS4, Xbox One.

Red Dead Redemption 2. Foto: Rockstar Games

 

Super Mario Odyssey

Om du alltid drömt om att få plattformshoppa med Super Mario på månen så är det här spelet för dig. Men för att komma dit måste han först besöka tropiska sandstränder, mexikanska öknar och gnistrande vintervärldar.

Finns till: Nintendo Switch.

Super Mario Odyssey. Foto: Nintendo

 

No Man's Sky

Det är ingen överdrift att påstå att det i No Man's Sky finns ett helt universum att upptäcka. No Man's Sky kunde inte motsvara den enorma hajp som byggts upp före premiären, men studion Hello Games har sedan dess räddat både anseende och spel med en rad maffiga uppdateringar. Och det är en omtumlande känsla att i sitt rymdskepp anlända till en planet ingen annan satt sin fot på förut.

Finns till: PC, PS4, Xbox One.

No Man's Sky. Foto: Hello Games

 

The Witness

Ny Teknik har Sveriges smartaste läsare. Om du anser att du tillhör den gruppen föreslår jag att du tar en helg med The Witness. Med det får du inte bara blå himmel och körsbärsträd på en vacker ö, utan också spelvärldens listigaste pussel. The Witness är en gåta som inte alla klarar att knäcka.

Finns till: PC, Ios, PS4, Xbox One.

The Witness. Foto: Jonathan Blow

 

Fifa 20

Fotboll, som så mycket annat, har skjutits på framtiden och när/om allt kan gå återgå till det normala igen vet ingen. Men inte ens coronavirusets virala förmåga kan ta sig till spelens värld. Så Liverpool kan åtminstone bli Premier League-mästare i Fifa 20.

Finns till: PC, PS4, Xbox One.

Fifa 20. Foto: Electronic Arts

 

A Short Hike

Pandemin har lett till något som länge var otänkbart: alla längtar till hösten. Det är en årstid som visar sig från sin allra finaste sida i A Short Hike, där man styr en (mestadels promenerande) fågelfigur mot toppen av ett berg. Glöm bara inte att varsko Adressändring om du skulle bestämma dig för att flytta till den här världen för gott.

Finns till: PC

A Short Hike. Foto: Adam Robinson-yu

 

Minecraft

10 år efter premiären är svenska Minecraft fortfarande ett ofantligt populärt spel. Och med all tid som social distans frigjort åt dig kanske du ska påbörja det där enorma virtuella legobygget du gått och grunnat på.

Finns till: I princip alla format du kan tänka dig.

Minecraft. Foto: Mojang

 

Untitled Goose Game

Att visa solidaritet under denna prövande period är en bra sak. Men kanske behöver du också en liten ventil för dina sämre sidor? Då är Untitled Goose Game det du letar efter. Man spelar som en gås som gör sitt bästa för att jävlas med människor. Ja, det är lika vansinnigt kul som det låter.

Finns till: PC, Mac, Nintendo Switch, PS4, Xbox One.

Untitled Goose Game. Foto: House House

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt