10 000 elever får lära sig bli säkrare på nätet

2020-03-27 09:00  

Organisationen Unga forskare vill stärka elevers kunskaper inom cybersäkerhet. ”Det är de som kommer att lösa framtidens problem”, säger projektutvecklaren Judith Maiers.

Efter en pilotfas som inleddes i september förra året trappar Unga forskare nu upp. Med projektmedel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, siktar organisationen på att utbilda 10 000 elever i cybersäkerhet inom två år.

– Vi vill bredda bilden av teknik och bidra till att eleverna lyfter blicken för att upptäcka nya yrkesområden. Vi lever i en allt mer globaliserad värld och ingen jobbar helt utan teknik, berättar Judith Maiers, projektutvecklare på Unga forskare.

Det är Unga forskare, teknikjätten IBM och några andra it-företag som står bakom projektet, som kallas ”Är du säker? #290CyberSecurity”.

Läs mer: Superhemliga FRA öppnar sig för omvärlden

Namnet avslöjar att målet är att nå elever i samtliga av Sveriges 290 kommuner.

Utgångspunkten är att klasser från årskurs 4 och uppåt ska kunna boka in föreläsningar som leds av experter på it-säkerhet, från IBM eller de andra involverade företagen. Experterna berättar till exempel om hur man ska tänka med lösenord, hur cookies, kakor, fungerar och vad phishingmejl egentligen är.

– Det vi märker är att eleverna uppskattar är att få handfasta tips, som hur de kan skapa säkra lösenord och kolla om deras mejladress har drabbats av intrång, men också fundera på vad som skulle hända om exempelvis ett sjukhus eller en bank skulle utsättas för en hackerattack. De får veta hur de faktiskt kan skydda sig. Det är ofta den mänskliga faktorn som spelar roll, berättar Judith Maiers.

Läs mer: Säpo varnar: Främmande makt drar nytta av coronakrisen

På grund av den nya coronasmittan sker för närvarande inga fysiska föreläsningar på skolorna. Unga forskare har i stället tagit fram ett digitalt material med filmer som är tillgängliga för alla som vill lära sig mer om cybersäkerhet. Materialet tar avstamp i det som tas upp under föreläsningarna.

– Vuxna tänker ofta att unga kan mycket om nätet, och det stämmer till viss del, men vi kan hjälpa till med sådant som riskbedömning och att hjälpa dem att förstå hur nätet fungerar. Sådana tips och den informationen är mycket uppskattad, och är det som gör att många efterfrågar vår kompetens, säger Judith Maiers.

Ett sådant här initiativ lägger grunden till att unga tidigt lär sig om säkerhet på nätet, menar hon. Och det undervisningsmaterial och de utbildningsdagar som ingår ger också lärare kompetens att jobba vidare med it-frågor i klassrummet och fördjupa elevernas kunskaper, säger Judith Maiers.

Det är viktigt att utbilda en ny generation att tidigt tänka på säkerhet, menar Judith Maiers.

– Det är de som kommer att lösa framtidens problem, och då är det viktigt att vi har en generation som nu växer fram som kan bidra till att hitta bra och hållbara lösningar. När vi till exempel pratar om ai och hur tekniken kan hjälpa oss att skapa en smidigare vardag i en digitaliserad stad, då behöver man redan från början tänka på hur man ska lösa säkerheten. Därför är det viktigt att eleverna vet om det här.

Här hittar du projektets onlinelektioner.

Mer om #290CyberSecurity 

Projektet "Är du säker? #290CyberSecurity" drog i gång i september 2019, med målet att sprida kunskap till elever om ett säkert användande av internet.

Initiativet är ett samarbetsprojekt mellan ungdomsförbundet Unga forskare, teknikjätten IBM samt flera andra organisationer och företag i teknikbranschen: Advania, Nixu, Atea, RG19 LOAD, Combitech, Skandia, Tieto Evry, Pedab, IT Advisor.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu gått in med 650 000 kronor i projektmedel för 2020.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt