Premium

De visar att fobier kan behandlas med 360-video

Anders Lundström forskar vid Institutionen för informatik på Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet
Anders Lundström forskar vid Institutionen för informatik på Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet
Foto: Umeå Universitet
Foto: Umeå Universitet

Virtual reality och 360-gradersfilm kan vara ett komplement till klassisk exponeringsterapi, visar en svensk studie. "Underskatta inte folks fantasi", säger forskaren Anders Lundström.

Publicerad

Globalt drabbas 5-15 procent av befolkningen någon gång av fobier eller ångestsymtom.

Vid så kallad exponeringsterapi möter en psykolog sin patient vid en plats där källan till fobin finns, exempelvis i tunnelbanan – men behandlingen är mycket kostsam eftersom psykologen behöver avsätta många timmar för att resa till platsen.

Kostnadseffektiv behandling

Nu har forskare testat effekterna av att istället erbjuda samma upplevelser via scenarion filmade med så kallad 360-gradersformat, med syftet att kostnadseffektivt behandla agorafobi.

Det handlar bland annat om att åka tunnelbana samt att passera genom en gångtunnel. Men kan människor med agorafobi verkligen uppleva samma sorts obehag när det inte är på riktigt?

– Vi har arbetat med tolv patienter och alla har svarat bra på exponering och behandling. Utifrån det perspektivet uppfyller mediet sitt syfte och erbjuder likvärdigt resultat som vid vanlig exponering, säger Anders Lundström, lektor i informatik vid Umeå Universitet, till Ny Teknik.

"Stort plus med vr-värld"

Institutionen för informatik vid Umeå Universitet har tittat på tekniken tillsammans med Film Stockholm, KTH, KI, och Gustavsbergs Vårdcentral i en gemensam studie.  Och nu har resultatet publicerats i den vetenskapliga tidskriften Behavioural and Cognitive Psychotherapy.

Anders Lundström forskar vid Institutionen för informatik på Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet
Anders Lundström forskar vid Institutionen för informatik på Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet

Flera patienter har uttryckt att det varit ett stort plus att kunna gå in i en vr-värld istället för verkligheten, då det har känts allt för jobbigt att besöka de faktiska platserna. Därmed verkar tekniken även kunna fungera som ett bra insteg mot de verkliga miljöerna.

– Man ska inte underskatta folks fantasi. Men målet är naturligtvis att patienterna ska ut i de riktiga miljöerna, och det har våra patienter lyckats med efteråt, enligt vår uppföljning, säger han. Då studien genomfördes var man först med att använda 360°-film för ändamålet.

Kan sänka behandlingskostnad

Anders konstaterar att filmade miljöer erbjuder en verklighetstrogen detaljrikedom till låg kostnad. Jämförelsevis blir det otroligt dyrt att återskapa miljöerna med datorgenererad grafik, och ett acceptabelt pris är en förutsättning för implementation i vården.

– 360°-filmen är ju ett attraktivt medium då priset på både vr-glasögon och 360-kameror ligger på tusenlappar. Eftersom kamerorna är enkla att använda kan man även arbeta med en modell med användargenererat innehåll, alltså att psykologer eller läkare skulle kunna spela in filmer själva, till exempel om de har en patient med speciella behov, säger Anders Lundström.

– Det här är en länk som ofta missas med ny teknik, att det är innehållet på en plattform som skapar värde, fortsätter han.

Testas på äldreboenden

I studien har de arbetat med ett 40-tal filmer, och andra problemområden som exempelvis hundfobi eller flygfobi kan komma att läggas till. En annan intressant möjlighet är att tekniken öppnar för behandling på distans, vilket inte minst gör det lättare att få hjälp i glesbygd.

Nu håller teamet på med en produktifiering av plattformen. De har också testat att använda tekniken för ökat välmående på äldreboenden, med positivt resultat. De boende har exempelvis har fått titta på 360-film från Skansen, en båttur i skärgården och vara med på ett midsommarfirande.

– Jag tror att det finns gott om utrymme för 360°-mediet inom medicinska tillämpningsområden. Vi har egentligen bara börjat skrapa på ytan till vad man kan använda det till, säger Anders Lundström.