Premium

Efter skandalerna – kodande föräldrar släpper egen skolapp

Stockholms stads skolplattform. Foto: Mats Schagerström / TT
Stockholms stads skolplattform. Foto: Mats Schagerström / TT
Christian Landgren med kepsen som startade allt. Foto: Privat
Christian Landgren med kepsen som startade allt. Foto: Privat
Christian Landgren är en av de föräldrar som tagit fram den nya skolappen. Foto: Samuel Unéus
Christian Landgren är en av de föräldrar som tagit fram den nya skolappen. Foto: Samuel Unéus

Stockholms stads digitala skolplattform har kostat uppåt en miljard kronor och mött hård kritik, bland annat för problem med säkerheten. Nu har flera föräldrar som tröttnat skapat ett alternativ.

Publicerad

– Utgångspunkten är personlig frustration över hur dålig skolplattformen är.

När Christian Landgren, till vardags programmerare och vd för digitaliseringsbyrån Iteam, pratar om skolplattformen låter han uppgiven. Med flera barn i skolåldern har han tvingats använda den flitigt.

– När skolplattformen kom var den skitdålig, och det hade man kunnat vänta sig. Men ett år senare är den lika dålig, säger han.

I ren frustration, berättar Landgren, beställde han en keps med texten ”skrota skolplattformen”. Efter att ha lagt ut en bild på kepsen på sociala medier fick han många reaktioner, och insåg att många hade en liknande syn på det digitala verktyget.

”En folkrörelse”

Under julhelgen gick han från ord till handling.

– Att klaga löser inget, så jag började bygga på något som skulle kunna fungera för mig själv, säger Christian Landgren.

Att han inte kunde få ut någon dokumentation från Stockholms stad, med hänvisning till sekretess, försvårade arbetet. Men tillsammans med likasinnade som samlats i en Facebookgrupp gick det att komma ganska långt.

– Flera andra föräldrar med programmeringskunskaper byggde olika delar. En lärare, Karin Nygårds, har gjort illustrationerna, andra har skrivit texter, och så vidare. Det har blivit ett slags folkrörelse, säger Christian Landgren och nämner särskilt Johan Öbrink och Erik Hellmans insatser.

Kostar tio kronor

I dagarna kommer gruppens app, som har fått namnet ”den öppna skolplattformen”, släppas på App Store. Det enda som återstår är att den ska genomgå butikens godkännandeprocess. Den som vill ladda ner den får betala tio kronor.

– Så att vi kan ge betalt till de som gör jobbet, säger Christian Landgren.

Vad skiljer er app från Stockholms stads skolplattform?

– Den största skillnaden är att vi har byggt den som man bygger appar i dag, inte som man gjorde för sju år sedan.

Hurdå?

– Skolplattformen utgår från systemet, och inte användaren. Har man tre barn tar det många minuter att bara kolla om det hänt något nytt, det är ett jättestort användarproblem. Vi utgår från användaren och vad den har för behov, vilket är vad de flesta framgångsrika företagen gör.

Byggd som ett lager

Allra helst hade Christian Landgren velat hjälpa till och lösa de buggar och problem som finns i Skolplattformen i dag. Men eftersom all information om hur skolplattformen fungerar har varit otillgänglig för honom har det inte varit möjligt.

Hur kan er alternativa app visa samma information som skolplattformen?

– Appen vi har byggt är som ett lager ovanpå befintliga plattformen som gör att vi kan visa samma information, men snabbare och med mindre krångel.

Stockholms stad har meddelat att de ska utreda den alternativa skolplattformen. Läs mer om det i den här artikeln: Stockholms stad utreder föräldrarnas app: ”Kan vara olaglig”

Stockholms stad fick betala 4 miljoner kronor efter säkerhetsbrister

Skolplattformen är en digital plattform för Stockholms stads skolor. Enligt kommunen används skolplattformen i dag av nästan 800 skolor och förskolor, 200 000 vårdnadshavare, 140 000 elever och 23 500 pedagoger och annan skolpersonal.

I november meddelade Datainspektionen att man hittat allvarliga brister i plattformens säkerhet. Bristerna bedömdes vara så allvarliga att Stockholms stad fick betala fyra miljoner kronor i sanktionsavgifter. Bristerna upptäcktes först av en privatperson, vilket Ny Teknik har skrivit mer om här.

Enligt en genomgång av Dagens Nyheter har framtagandet av plattformen tillsammans med driftkostnaderna kostat strax över en miljard kronor fram till 2020.

Projektet för att ta fram plattformen inleddes 2012. Lanseringen skedde 2018 och projektet avslutades 2019.