Premium

Test: Samsung Galaxy S22 Ultra – ”Snygg men opraktisk”

Samsung Galaxy S22 Ultra. Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S22 Ultra. Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S22 Ultra finns i ett flertal färger. Foto: Samsung
Samsung Galaxy S22 Ultra finns i ett flertal färger. Foto: Samsung
Samsung Galaxy S22 Ultra. Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S22 Ultra. Foto: Simon Campanello
Foto: Samsung
Foto: Samsung
Det fastnar lätt smuts mellan objektiven. Foto: Simon Campanello
Det fastnar lätt smuts mellan objektiven. Foto: Simon Campanello
Foto: Samsung
Foto: Samsung

Galaxy Note är död, länge leve Galaxy Note. Samsungs nya supermobil har landat, och den imponerar även om den inte bryter ny mark, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Publicerad

I nyhetsflödet efter Samsungs mastodontlansering av nya Galaxy-serien ser jag rubriken ”Androidernas svar på Iphone” flimra förbi i flödet. Det är inte den hetaste av hot takes, men visst sammanfattar den läget bra. 

Samsung har sedan länge etablerat sig som världens största mobiltillverkare, och sedan det sydkoreanska bolaget slopade sin Note-serie har vi landat i en ny cykel med en enda jättelansering varje år. Där presenteras flaggskeppen, de mest påkostade, avancerade och dyraste Android-telefonerna du kan köpa.  

Själva sloganen för S22-serien är faktiskt något så självgott som ”the epic standard”.  

Finast av dem alla, flaggskeppens flaggskepp, är Galaxy S22 Ultra. En tegelsten till kameramonster som väger in på bastanta 229 gram och ett instegspris på hela 13 990 kronor – vilket faktiskt är dyrare än självaste Iphone 13 Pro Max. 

Det är också en kompromisslös telefon. Den har allt. Den har en ny, blixtsnabb processor, en imponerande kamerauppsättning och den bästa av Samsungs fantastiska bildskärmar. Nu har den till och med en styluspenna inbyggd i chassit. Lite som … en Galaxy Note.  

För det är ju vad vi har att jobba med. Förra året yxade Samsung i praktiken sin Note-serie.  Inget att klaga på här, förutom stylusen var det redan snudd på omöjligt att förstå skillnaden på de olika modellerna.  

Samsung Galaxy S22 Ultra finns i ett flertal färger. Foto: Samsung
Samsung Galaxy S22 Ultra finns i ett flertal färger. Foto: Samsung

Snygg med opraktisk 

För att ingen ska kunna undgå att S22 Ultra är den nya Noten har den fått ärva föregångarens formspråk. Där tidigare Ultra-modeller haft rundade hörn jobbar vi nu med en mobil med helt platta kortsidor och välvda långsidor i stryktåligt aluminium, och skärmen kröker sig ner längs med kanterna.  

Telefonen har blivit några millimeter smalare, och några millimeter längre. Ett format som gör den aningen lättare att hålla i handen, även om den fortfarande är minst sagt rejäl med sin 6,8-tumsskärm.  

Både framsida och baksida är täckt av det nya skyddsglaset Gorilla Glass Victus Plus, som gör debut på Samsungs mobiler. Det ska både ge bättre skydd mot fallskador och repor, hävdar tillverkaren.  

Baksidan är härligt matt, på testmobilen i en dov svart ton, men det finns en rad färggranna varianter att beställa. 

Kameramodulen är den stora skillnaden både mot tidigare årsmodeller och mot resten av S22-serien. Istället för ett stort kamerahus som innesluter alla sensorer, sitter de utskurna var för sig på mobilens baksida. 

Det ser distinkt och kanske snyggt ut, men är tyvärr riktigt opraktiskt. Jag märker snabbt att det samlas damm och smuts mellan objektiven, och de fastnar lätt när jag tar upp eller stoppar ner telefonen i fickan. Dessutom gör de mobilen obehagligt instabil när den ligger på bordet. Inte minst är det störande när jag använder styluspennan när telefonen ligger platt, och hela mobilen börjar vobbla.  

Det fastnar lätt smuts mellan objektiven. Foto: Simon Campanello
Det fastnar lätt smuts mellan objektiven. Foto: Simon Campanello

Arvet från Note 

Styluspennan sitter välbekant infällt i mobilens nedre kortsida och fälls ut med ett litet klick. Den är betydligt mindre än den som fanns att köpa till S21 Ultra (den som fästes i fodralet istället för att sitta infälld i telefonen), för att dra ännu en parallell är den snarare i samma klass som S-pennan i Note 20.  

Den ligger ändå bra i handen, och den som är förtjust i att navigera eller skriva med penna kommer att gilla den.  

Samsung har genom åren finslipat mjukvaran för att använda S-pennan till den grad att det känns helt sömlöst. Funktionen för att automatiskt omvandla handskrivna anteckningar till text har dessutom blivit riktigt bra. Till och med mina slarviga kråkfötter passerar nästan alltid algoritmernas magi med perfekt resultat.  

Samsung Galaxy S22 Ultra. Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S22 Ultra. Foto: Simon Campanello

Prestandamonster som käkar batteri 

Oled-skärmen är som vanligt ett rent nöje. Den mäter 6,8 tum och har en upplösning på 1 440 x 3 088 pixlar. Samsung har kryddat med en ännu mer ljusstark display som kan leverera upp till 1 750 nits när du kollar på HDR-video, och den levererar härligt flyt i 120 Hz. Den adaptiva bilduppdateringsfrekvensen kan nu gå ner ändå till 1 Hz för att spara batteri när du tittar på icke-rörligt material, om du till exempel läser en e-bok.  

För att titta på film eller spela spel är det en av de absolut bästa mobilskärmarna kan du få tag på. Skärmen är förinställd på ett bildläge som Samsung kallar "intensiv", som ger ganska varma och färgsprakande toner, men det går att växla över till ett läge som ger en mer "naturlig" bildupplevelse.  

De telefoner ur S22-serien som säljs i Sverige har Samsungs egendesignade systemkrets Exynos 2200, den första som företaget tillverkat med 4-nanometersteknik. Precis som alla tillverkare skryter Samsung om att den är snabbast på marknaden, men i vanlig ordning verkar det handla om vilken typ av arbetsbelastning vi pratar om. 

Som normalanvändare behöver du knappast bry dig. Du får en processor som utan att skämmas kan jämföras med Apples eller Qualcomms toppchip. 

Kombinationen rejäl prestanda och en enorm superskärm har dock en tydlig baksida. 

Trots ett batteri på 5 000 mAh bär jag på en ständig laddångest. När du slår på de högsta skärminställningarna och använder mobilen flitigt kan du riktigt se hur batteriprocenten tickar ner.  

Nu är det lite speciellt att jämföra när jag hårdtestar telefonen under några dagar, eftersom den används minst sagt ordentligt. Sänker du inställningarna, eller slår på batterisparläge, och använder telefonen måttligt kan du gå ett dygn utan att ladda, men under testperioden börjar det gå ner mot rött redan när arbetsdagen är slut, trots att mobilen var fulladdad på morgonen.  

Snabbladdning på 45 watt avhjälper så klart delvis problemet (även om det känns lite futtigt när vi tittar på kinesiska tillverkare som Oneplus och Xiaomi), men då gäller det att ha en bra laddare också. 

Samsung har slutat skicka med strömadapter till sina telefoner, så vill du ha en märkesladdare får du lägga till runt 400 kronor. 

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Kamera i absoluta toppklassen 

Efter att Huawei lämnat den svenska mobilmarknaden bakom sig står kamerastriden numera mellan Samsungs och Apples toppmodeller.  

Samsungs toppmodell jobbar numera med ett kamerasystem med fyra objektiv, som i stort sett är densamma som hos föregångaren S21 Ultra.  

Vi har en huvudkamera med 108 megapixlar som backas upp av en ultravidvinkel och två teleobjektiv med 3x respektive 10x zoom. Till sin hjälp har de också en djupsensor, och ett nytt ai-chip som hjälper till med bildbehandling.  

Den mycket korta summeringen är att det är en riktigt imponerande fotoupplevelse. 

Överlag får jag fina bilder i de flesta förhållanden, med riktigt bra färgåtergivning. Med Samsungs patenterade övermättade färger i standardutförande. Porträttläget har blivit vassare än någonsin, och ultravidvinkeln kan tack vare mjukvaran undvika att deformera motivet i någon större utsträckning. Där kan man konstatera att mobilbranschen tagit enorma kliv sen ultravidvinkeln introducerades på bred front för några år sedan, och bilderna ofta blev riktigt skeva och motiven såg ut som uttänjda gummiband. 

Den optiska zoomen är riktigt bra, till och med 10x ger fina bilder, åtminstone när ljusförhållandena är rätt, och är en fröjd att leka med. Den digitala zoomen, som går upp till 100x, är och förblir en kul grej. Någonstans norr om 30x zoom blir bilderna obrukbara, även om den automatiska bildstabiliseringen på zoomläget har blivit betydligt bättre.   

Samsung skryter om att nattläget förbättrats avsevärt också, men jag tycker nog inte att det är fullt så imponerande. Det är bra, punkt. Precis som de flesta dyrare telefoner i dag skjuter dugliga bilder i mörker. Några extrema framsteg har jag svårt att se i mina tester.  

Även på videosidan har den automatiska bildstabiliseringen blivit bättre, och du kan nu filma med 8k med huvudsensorn om du älskar gigantiska videofiler. 

Vill du fota i RAW-format har Samsung nu också fullt stöd för detta, men det kräver att du laddar ner en separat app som heter Expert Raw (den finns i skrivande stund endast i Samsungs egen appbutik Galaxy Store som är förinstallerad på telefonen).  

Telefonen med extra allt 

Det är svårt att landa i något annat än att Galaxy S22 Ultra verkligen är Androidernas svar på Iphone 13 Pro Max. Du betalar en saftig prislapp för att få det bästa av allt (utom batteritiden då).  

Men precis som med Pro Max är S22 Ultra också en tydlig nischprodukt. Det är mobilen för dig som har råd och lust att öppna plånboken för den senaste tekniken. Som ärligt talat inte heller innebär några revolutionerande framsteg mot förra årets modell.  

Du som vill ha en sprillans ny Android i toppklass (och kan leva sitt liv utan stylus) kan med gott samvete klicka hem den vanliga S22:an, och spara tusenlappar.  

Ett extra plus i kanten får Samsung för att de numera lovar minst fyra år av Android-uppdateringar. S22-serien släpps med Android 12, och kommer alltså att fortsätta få nya iterationer av operativsystemet fram till och med Android 16. De är få Android-tillverkare som ger sina telefoner så lång livslängd, och det kan hjälpa till att motivera Samsungs något högre prissättning.