Premium

Så här påverkar nervgifterna Novitjok kroppen

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Foto: Christoph Soeder
Foto: Christoph Soeder

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har förgiftats med nervgifterna Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen, uppger Tysklands regering.

Publicerad

Det kemiska stridsmedlet har tidigare använts vid ett mordförsök på en rysk ex-spion i Storbritannien.

”På initiativ av universitetssjukhuset Charité har ett militärt speciallaboratorium genomfört en toxikologisk undersökning av de prover som tagits på Aleksej Navalnyj. I den har otvivelaktiga bevis framkommit för ett kemiskt nervstridsmedel från Novitjok-gruppen”, skriver tyska regeringen i ett uttalande.

Navalnyj ligger i koma sedan han hastigt insjuknat ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Politikerns stab sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te före avfärd.

Planet fick nödlanda i staden Omsk, där han fick intensivvård med symtom på förgiftning. Ryska läkare sade sedan att de inte trodde att Navalnyj förgiftats.

Foto: Christoph Soeder
Foto: Christoph Soeder

Flögs till Berlin efter två dagar

Två dagar senare flögs Navalnyj till Charitésjukhuset i Berlin, där han nu vårdas. Tysklands förbundsregering fördömer i sitt uttalande attacken ”å det skarpaste”.

Det kemiska stridsmedlet användes 2018 i ett uppmärksammat mordförsök mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Den ryska underrättelsetjänsten GRU misstänks ligga bakom den attacken.

Novitjok är en grupp kemiska stridsmedel som utvecklades av Sovjetunionen på 1970 och 1980-talen. Den som lämpade sig bäst för militär användning var Novitjok-5, även kallat A-232.

Det verkar, liksom det kemiska vapnet VX och många andra, som ett insektsgift genom att störa signalsubstanser till musklerna. Novitjok-ämnena är exceptionellt kraftfulla. En dödlig dos kan vara så liten som några fåtal milligram.

Målet var att medlet skulle vara osynligt för Natos detektorer, ta sig igenom skyddsutrustning, vara säkert att handha och kringgå reglerna för konventionen om kemiska stridsmedel. Novitjok tillverkades främst i laboratorier i Uzbekistan.

En forskare, Andrej Zjeleznjakov, dog fem år efter en minimal exponering för ämnet i ett laboratorium 1987. Han fick mycket allvarliga kroniska skador.

Överläkare: Inte bara Ryssland kan framställa Novitjok

Det är inte bara Ryssland som har möjlighet att framställa preparatet, enligt överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen, men såvitt man vet är det bara stater som har kapaciteten att framställa gifter av de slaget.

– Vi vet också att den sittande regimen i Ryssland har använt Novitjok mot dissidenter förut och nu är det en av Putins mest talföra kritiker som har blivit förgiftad, säger Erik Lindeman till TT.

Sedan tidigare finns det fyra kända förgiftningsfall med samma preparat, varav en person avled av giftet. Det verkar alltså inte vara en direkt självklarhet att det leder till dödsfall, enligt överläkaren.

Det är också otroligt svårt att framställa substanserna i fråga: det behövs tillgång kemiska byggstenar som är hårt reglerade och till avancerade laboratorier med hög säkerhet.

– Vi skall nog vara glada att gifter av det här slaget är så svåra att framställa, de skulle kunna vara väldigt eftertraktade som terrormedel: man behöver inte sprida mycket för att många människor skulle bli svårt sjuka, säger Erik Lindeman.

Men detta väcker också frågor om varför det använts i detta fall, enligt överläkaren. Om det enda syftet var att döda Aleksej Navalnyj hade det rimligen varit enklare att använda en annan metod.

Frågan är om huvudsyftet med förgiftningen istället handlar om att skicka en signal, att sprida skräck, resonerar Lindeman.

– Det här giftet är en fantastiskt exklusiv vara.

EU ska enas om en reaktion

Den ryska ambassadören i Tyskland kommer att informeras om resultatet, och den ryska regeringen uppmanas att förklara sig.

Tyskland ska nu underrätta EU och Nato om resultaten av blodanalysen och därefter enas om en lämplig reaktion. Även Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) ska informeras.

Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK, men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018, men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande av Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.