ZX Spectrum i ny skepnad

2015-08-21 11:34  
Hemdatorn ZX Spectrum till höger slutade tillverkas 1992 men har nu återuppstått som speldatorn ZX Vega. Foto: Retro Computers

Den klassiska hemdatorn ZX Spectrum har återuppstått i form av en speldator.

Hemdatorn ZX Spectrum blev en dundersuccé när den lanserades 1982. Fram till den slutade tillverkas 1992 hade den sålts i över fem miljoner exemplar och blev för många inkörsporten till datorvärlden.

Med det inbyggda programmeringsspråket Basic kunde man göra egna program men för många blev det främst en speldator och det fanns över 24 000 spel att välja på, skriver Cambridge News.

Nu har datorn återuppstått som en renodlad speldator under överinseende av den ursprungliga upphovsmannen Sir Clive Sinclair. Den heter ZX Vega och har finansierats via en insamling på Indiegogo där det önskade kapitalet på motsvarande 1,3 miljoner kronor hade flutit in 36 timmar efter lanseringen.

De tusen första finansiärerna har nu fått sin dator och den här veckan börjar försäljningen till allmänheten där priset är satt till motsvarande 1 300 kronor.

Den nya datorn har inget konventionellt tangentbord då det är spel som gäller, men man kan få upp ett virtuellt tangentbord på den TV som används som bildskärm.

Tillverkaren Retro Computers har inte publicerat några maskinspecifikationer men man får veta att datorn vare sig hanterar internet eller Bluetooth. Och kanske det viktigaste, i datorn finns 1 000 spel inlagda vilka kan kompletteras med nya via ett minneskort av typ SD.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt