Zune HD är Microsofts hopp

2009-09-16 10:47  
Zune HD

Nya upplagan av Microsofts mediaspelare är här. Med Zune HD hoppas företaget konkurrera med Apples Ipod touch. Men trots Microsofts självförtroende får mediaspelaren svårt att hävda sig.

Microsofts strategi för mediaspelare är nu att vara mer glamorös än Ipod men samtidigt ha färre funktioner som distraherar från musikupplevelsen.

Zune HD är en avancerad spelare med pekskärm. Den har uppkoppling via wifi och en enkel webbläsare.

Några finesser särskiljer den från konkurrenterna. Den har Oled-skärm, en potentiellt strömsnål teknik.

Produktnamnet ”HD” syftar på att den kan spela film (på tv, med extra tillbehör) i upplösningen 720p. Den inbyggda skärmen har samma begränsningar i upplösning som jämförbara apparater.

HD står också för HD Radio, en teknik för att leverera digital information tillsammans med FM-radio. Den använder en ljudkomprimering som, liksom Microsofts wma, är företagsspecifik och låst.

Zune HD kommer att ha ett begränsat utbud program och spel att ladda ner, men dessa är gratis. Vid lanseringen finns en miniräknare och MSN Weather. Program för Twitter och Facebook kommer i november.

Microsoft har valt att inte sälja Zune-program i stor skala, eftersom utveckling av en programbutik för telefoner med operativsystemet Windows Mobile pågår. Zune HD kör Windows CE, och det finns problem med kompatibilitet.

Zune HD kommer till en början endast att säljas i USA och möjligen Kanada. Microsoft har inte uttalat sig om en lansering i Europa och resten av världen. Flera saker talar för att en sådan satsning dröjer.

HD Radio som standard används endast i USA, med en täckning på 85 procent. Zune HD kan inte använda andra radiosystem som europeiska DAB.

Microsofts tjänst för att hyra och köpa musik, Zune Marketplace, behöver separata förhandlingar med skivbolagen för att tillåta försäljning utanför USA.

Tidigare versioner av Zune har haft problem med internationella tecken.

Däremot kommer Microsofts nya tjänst för att hyra film, Zune Video, till Europa inom kort.

Microsoft har bara sålt totalt tre miljoner Zune-spelare genom åren. Enbart Apples modell Ipod touch, jämförbar med Zune HD, har sålt 20 miljoner.

En anledning kan vara att det är svårt att byta från Ipod till Zune, eftersom de använder olika musikbutiker med delvis olika format. Programmet som laddar Zune-spelarna med musik från datorn fungerar bara på Windows.

En unik finess som fanns med när Zune presenterades första gången 2006 var möjligheten att skicka låtar direkt mellan Zune-spelare. Den är nu bortplockad.

Zune HD

Minne: 16 eller 32 Gbyte

Ljudformat: Wma eller mp3

Pris: 290 dollar för den större varianten

Endast tillgänglig i USA.

Niklas Dahlin

Mer om: Zune Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer