Zooma in på <br/>Stockholmarna

2010-11-18 12:12  

Nu finns även Stockholm som en zoomningsbar panoramabild. Kolla själv hur 08:orna beter sig ute på stan.

Fotografen Mats Ögren såg tidigare i år ett panoramafoto av Paris.

- Jag tycker det är den snyggaste gigapixelbild som finns så jag bestämde mig för att testa själv, säger Mats Ögren till Dagens Nyheter.

Så han klättrade upp i tornet på Stockholms stadshus och knäppte under två timmar 1 520 bilder som han med hjälp av ett datorprogram pusslade ihop till en utsiktsbild över Stockholm. Hela bilden består av åtta miljarder bildpunkter (åtta gigapixel) och finns till beskådande på webben. Där kan man själv panorera och zooma in detaljer. Exempelvis granska stockholmare som inte ont anandes spatserar omkring på gatorna. Eller spionera på människor genom fönster där de garanterat inte tror sig vara observerade.

Parisbilden som inspirerade Mats Ögren är på 26 gigapixel och var när den publicerades i mars 2010 världens största hopsatta panoramabild.

Men det världsrekordet slogs alldeles nyligen. På sajten 360 Cities finns nu ett panorama över London som väger in på 80 gigapixel. Alltså tio gånger större än panoramat över Stockholm.

Tidigare har Mats Ögren mixat ihop panoramabilder över Helsingborg och Malmö.

- Nästa mål är Göteborg, därefter blir det Europa, säger Mats Ögren till Dagens Nyheter.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer