Zeppelinaren ska utforska Cheopspyramidens hemliga rum

2017-12-14 14:44  

Vad finns i Cheopspyramidens 30 meter långa kammare? Nu vill forskare skicka in en drönar-zeppelinare. Deras koncept kan ta sig igenom ett borrat hål på 3,5 cm, och sedan blåsa upp ballongen.

Det var förra månaden som egyptiska och franska forskare gjorde den överraskande upptäckten. De scannade Cheopspyramiden med myoner, ett slags elementärpartiklar – och resultaten visade på ett tidigare oupptäckt hålrum. Den 30 meter långa kammaren ligger ovanför en korridor som leder mot en gravkammare, och nu är alla ivriga över att få utforska det mystiska rummet.

2002 användes en liten robot för att utforska andra delar av pyramiden. I ett schakt nådde ”iRobot” fram till ett dörrblock. Den borrade ett litet hål och stack in en kamera – men den enda upptäckten var ännu ett dörrblock. Därför vill man nu utveckla en robot som är liten nog för att klämma sig igenom ett litet hål.

Ett alternativt förslag kommer från två franska forskningsinstitut. De föreslår att man ska flyga in i pyramiden med en ”blimp”. Deras tänkta drönar-zeppelinare ska klara av att pressa sig genom ett hål på 3,5 centimeter, för att sedan veckla ut sig och blåsa upp ballongen. Därefter ska den klara av att utforska stora områden.

Systemet består i själva verket av två robotar, båda små nog för att klara av ta sig igenom en borrad öppning på 3,5 centimeter. Först går en tubformat robot in i hålet. Den är utrustat med en kamera som kan riktas åt alla håll, och kan skicka högupplösta bilder. Om miljön verkar säker för flygning så följer den hopvikta zeppelinaren efter. Fylld med helium har ballongen en diameter på 80 centimeter. Lyftkraften på 50 gram inkluderar motorer, belysning, kameror, navigation och sensorer. Efter avslutat uppdrag töms ballongen och zeppelinaren kryper ut genom hålet. Se filmen som visar hur konceptet fungerar.

Det finns flera fördelar med att använda en flygfarkost. Den kan täcka stora områden och har inge besvär med trappor eller stora block. En annan aspekt är att man inte riskerar att göra åverkan på eventuella fynd. Vid en krasch får man förmoda att ballongen inte är nog hård för att slå av öronen på någon ovärderlig Anubis-staty.

John Edgren

Mer om: Drönare Pyramid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer