Youtube lär robotar laga mat

2015-02-03 13:14  
88 videor från Youtube lärde roboten att laga mat. Foto: University of Maryland & Youtube

Nu kan robotar lära sig utföra sysslor genom att titta på video.

University of Maryland i USA finns robotar som programmerar sig själva genom att "titta" på videor.

Forskare vid universitetet ställde en robot framför en bildskärm som visade matlagningsvideor från Youtube. När roboten via röst- och bildigenkänning bearbetat det som visades kunde den replikera handgreppen som gjordes. Allt från att skära gurka till att hälla vätska i en skål.

- I stället för att via en lång och dyr process programmera roboten visar den här forskningen att robotar kan lära sig att utföra sysslor mycket snabbare och billigare och dessutom dela med sig kunskapen till andra robotar, säger programchefen Reza Ghanadan från Darpa, som finansierar forskningen, i ett pressmeddelande.

I försöken som gjorts kunde roboten korrekt välja rätt föremål i 79 procent av fallen och rätt handgrepp med 91 procents noggranhet. Det gjorde att träffsäkerheten att utföra rätt syssla med rätt föremål blev 83 procent, skriver forskarna i sin rapport.

Enligt Darpa är den här forskningen ett stort steg på vägen till att utveckla teknik som exempelvis kan användas av militären för reparationer och förbättrad logistik.

Jan Melin

Mer om: Matlagning Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer