Xiaomi visar toppmodellen 11T Pro – med ultrasnabb laddning

2021-09-16 09:30  

Kinesiska Xiaomi går på offensiven inför hösten. Nya flaggskeppsmobilen Xiaomi 11T Pro bjuder på krispiga oled-skämar, 120 Hz – och 120W-laddning.

Utmanaren Xiaomi fortsätter att jaga marknadsandelar på den nordiska marknaden för smarta mobiltelefoner. Nu har den kinesiska tekniktillverkaren presenterat höstens toppmodeller.

Dessa har fått namnen Xiaomi 11T Pro och Xiaomi 11T. Bägge mobilerna har skärmar på 6,7 tum, vilket placerar dem i den övre storleksklassen. Som jämförelse har även nya Iphone 13 Pro en 6,7-tumsskärm, medan bjässen Samsung Galaxy S21 Ultra klockar in på 6,8 tum.

Nytt för i höst är att Xiaomi har gett sina nya toppmodeller 11T och 11T Pro oled-skärmar, med en upplösning på 2400 x 1080 bildpunkter och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Borta är alltså lcd-panelen som fjolårets 10T var utrustad med. Företaget Displaymate, som testar skärmar, ger oled-panelerna på Xiaomi 11T och 11T Pro hösta betyg, som är A+. Hur bra skärmarna presterar i verkligheten återstår dock att se.

Läs mer: Tyska kravet: Mobiler ska få uppdateringar i 7 år

Ombord på både Xiaomi 11T Pro och Xiaomi 11T finns också ett kamerasystem med tre kameror. Det rör sig om huvudkamera på 108 megapixel, en vidvinkelkamera samt en makrokamera. På pappret ser det ut att vara samma kamerasystem som även finns hos Xiaomi M11, lanserad i våras. Dock har makrokameran fått lite kärlek, och kan förutom att ta stillbilder numera också spela in video.

Xiaomi satsar på snabbladdningsteknik

Hos Xiaomi 11T Pro hämtas beräkningskraften från systemchippet Snapdragon 888, men 11T-modellen kommer istället med chipsetet Dimensity 1200 från Mediatek. 

Bägge mobiler är utrustade med 5 000 mAh-batterier, men när det gäller laddning utmärker sig Xiaomi 11T Pro. Modellen har nämligen stöd för laddning i upp till 120W, vilket innebär att telefonen ska kunna gå från noll procent till fullt batteri på bara sjutton minuter.

Xiaomi har investerat mycket i att vidareutveckla sin snabbladdningsteknik. För att snabba på processen är Xiaomi 11T Pro försedd med två laddningsceller som fylls på parallellt med varandra. Den här typen av snabbladdning sliter hårt på batteriet, men Xiaomi utlovar att batteriet i Xiaomi 11T Pro ska ha kvar minst 80 procents kapacitet efter 800 laddningar. Vi får hoppas att Xiaomi kan leva upp till det löftet.

Varken Xiaomi 11T Pro eller Xiaomi 11T har fått svenska priser eller släppdatum ännu. Europriserna för grundmodellerna av telefonerna ligger på 650 euro, respektive 490 euro. Det skulle kunna innebära att Xiaomi 11T Pro får ett pris på cirka 7 000 kronor.

Läs mer: De har byggt ett helt rum för trådlös laddning

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer