Xiaomi vill ladda din telefon trådlöst – från flera meters håll

2021-02-01 10:50  
Laddning över luften. Foto: Xiaomi

Mobilladdning över luften. Xiaomi har byggt teknik som snart kan göra det möjligt. 

Trådlös överföring av elektrisk energi för att ladda hemmets prylar? Det har vi hoppats på mer eller mindre ända sedan 1891, när Nikola Tesla uppfann spolen som bär hans namn. 

Nu uppger kinesiska elektronikföretaget Xiaomi att de tagit ett språng mot att göra det möjligt. De kallar tekniken, som än så länge bara består av en prototyp, för Mi Air Charge Technology.

Läs mer: LG har gjort en rullbar telefon – släpps redan i år

Prototypen har en kubformad laddstation utrustad med fem fasstyrda interferensantenner som använder beamformingteknik. Beamforming används för att styra signaler till en enhet (det kan vara en smarttelefon, smart klocka eller andra kroppsnära apparater).

Laddstation med 144 antenner

Laddstationen har dessutom en uppsättning på 144 antenner som skickar millimetervågssignaler till mottagarenheten, som sedan omvandlas till elektricitet. För att lyckas med det använder mottagarenheten i Xiaomis tappning bland annat en uppsättning om 14 antenner och en likriktare. 

Fler tekniska detaljer än så får vi inte i nuläget, men Xiaomi hävdar att 5W-laddningen kan ske på flera meters avstånd, att flera enheter kan laddas samtidigt och att fysiska föremål placerade mellan laddstation och mottagarenhet inte ska påverka effektiviteten.

Läs mer: Här visar Reasonance upp den första ”äkta sladdlösa tv:n”

Xiaomi har inte sagt om detta är tänkt att bli en kommersiell pryl, och när den i så fall ska släppas. Men tonen i marknadsföringen av tekniken är åtminstone ganska kaxig. ”Snart kommer våra vardagsrumsenheter - högtalare, bordslampor och andra små prylar för hemmet - alla byggas med stöd för trådlös kraftöverföring, helt utan kablar.” 

Peter Ottsjö

Mer om: Xiaomi Laddare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer