Webb-tv: Hur fungerar den uppkopplade klockan?

2018-10-20 06:00  

UNDER SKALET. Den ser ut som en analog klocka, men är uppkopplad och har digitala funktioner. Ny Tekniks experter kollar in i en svensk smartwatch.

Svenska startupföretaget Anima lanserade i början av 2017 en egen version av en smartwatch under varumärket Kronaby. Klockan ser ut som en traditionell analog klocka, men under locket finns elektronik som gör att klockan har en rad digitala funktioner.

I Ny Tekniks webb-tvprogam Under skalet tar sig experterna in under boetten och kollar in hur klockan fungerar och ser ut ner till chip, spolar och batteri.

– Så fascinerande att det är så himla små saker som gör så mycket. Så mycket som kan få plats! säger Jan Herrlin, expert på kretskortsdesign, i programmet.

Klockan kan koppla upp sig till Android- och Ios-enheter via bluetooth. Via en app går det att välja vilka digitala funktioner klockans olika knappar ska ha. Den fungerar som stegräknare, kan ta bilder med mobilkameran och aviserar telefonsamtal.

Läs mer: Här är 33-listebolagets hemliga smartklocka

Anima grundades av Sarandis Kalogeropulos, Fredrik Rosén, Pål Borge och Thomas Sandelius 2015. De har tidigare arbetat inom den del av Sony som utvecklar tillbehör till mobiltelefoner och just smarta klockor.

2017 var Anima med på Ny Teknik och Affärsvärldens lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag, 33-listan.

Se alla avsnitt av Under skalet

Programledarna Cecilia Dahlgren och Jan Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas. Cecilia Dahlgren är kvalitetschef, Jan Herrlin är expert på kretskortsdesign.

Ny Teknik har lyft på locket till teknikprylar sedan mars 2010, då första programmet av Under skalet sändes.

Samtliga avsnitt i webb-tv-serien kan ses på nyteknik.se/underskalet

Ny Teknik redaktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer