VM kan bjuda på riktigt skruvade bollar

2010-06-11 10:45  

Fotbolls-VM i Sydafrika. Avsparken kan bjuda på överraskningar för spelarna. Den aerodynamiskt utformade VM-bollen rör sig annorlunda i luften än tidigare bollar.

Nytt VM betyder en ny VM-boll och som ett brev på posten kommer protester från spelarhåll. En lång rad stjärnspelare har kritiserat den nya VM-bollen ”Jabulani” för att bete sig oberäkneligt i luften. Englands målvakt David James har till exempel kallat den ”hemsk”.

Forskare vid universitetet i Adeleide i Australien har också konstaterat att VM-bollen går både snabbare och böjer av mer än till exempel bollen som användes vid VM 2006 i Tyskland.

Se animation här:

http://www.heraldsun.com.au/sport/world-cup-2010/the-jabulani-ball-a-study-in-motion/story-fn5epklx-1225876635792

Utvecklaren Andy Harland vid institutet för sportteknik vid Loughborough University i England har i flera intervjuer försvarat bollen. Han och hans kollegor har ägnat fyra år åt att hjälpa tillverkaren Adidas med att utveckla Jabulani. Bland annat ska den vara den rundaste boll om någonsin tillverkats.

Länk:

Läs mer: Utvecklaren av VM-bollen försvarar sig

Forskarna har också jobbat hårt med aerodynamiken. Bollen är täckt med både små och stora räfflor som gör att den ska bete sig precis så som spelaren vill i luften, till exempel vid en frispark.

- Fotbollsspelare ska belönas för sin skicklighet av en boll som uppför sig enhetligt, sa Andy Harland tidigare i veckan till den brittiska tidningen The Times.

Bollen har under utvecklingsarbetet genomgått omfattande tester, både i vindtunnel och med hjälp av en speciell sparkrobot som simulerat hörnor och frisparkar med olika slags skruvar.

- De har använt vetenskapliga metoder och med aerodynamik går det att få väldigt många nya beteenden hos en boll, säger Fredrik Lundell, lektor i strömningsmekanik vid KTH.

De små räfflorna på ”Jabulani” gör till exempel att bollen rör sig snabbare genom luften.

- Det är precis som hos en golfboll. Även inom spjutkastning har räfflor använts för att påverka strömningen, säger Fredrik Lundell

Hos en slät boll får du ett stort område av turbulens bakom bollen. En räfflad boll alstrar turbulens närmast bollens yta som hjälper till att suga ner luft bakom bollen och därmed minska turbulensen där. Det blir då mindre kraft som bromsar bollen.

De större räfflorna påverkar bollbanan vid en skruv genom att röra den mer åt sidorna, förklarar Fredrik Lundell.

- Jämför med en baseball som har två sömmar som påverkar bollbanan. Om en baseboll sätts i långsam rotation kan den till och med byta riktning flera gånger i luften.

De små och stora räfflorna gör att bollen alltså rör sig både snabbare och mer åt sidorna än en vanlig boll.

 - Det måste uppfattas som obehagligt för målvakterna att bollen rör sig på ett sätt som de inte de är vana vid. Personligen kan jag fundera över hur bra det är att introducera en helt ny boll just till ett VM, säger Fredrik Lundell.

Adidas, som tillhandahållit den officiella VM-bollen sedan 1970, är dock vana vid kritik.

- Om du ser tillbaka i historien har det alltid förekommit kritik mot bollen före VM, men inte så mycket efter att du har sett alla fantastiska mål och fantastiska räddningar, säger Adidas talesman Thomas van Schaik till The Times.

Här förklarar utvecklaren av VM-bollen Andy Harland för brittiska BBC hur fotbollen utvecklats genom tiderna:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science_and_environment/10231975.stm

 

Länk till hemsida för VM-bollarnas historia.

http://www.soccerballworld.com/HistoryWCBalls.htm

 

Så tillverkas Jabulani:

http://www.youtube.com/watch?v=zbLjk4OTRdI

 

Forskning om fotbollar

Fysiken bakom fotbollens färd genom luften finns bland annat analyserad i denna vetenskapliga rapport där forskarna använt förra VM-bollen ”Teamgeist”

http://iopscience.iop.org/0143-0807/31/4/007?fromSearchPage=true

Forskarna hoppas att senare kunna jämföra sina mätvärden med årets VM-fotboll ”Jabulani”.

Senaste VM-bollarna

Adidas har varit officiell tillverkar av VM-bollarna sedan Mexico-VM 1970. Då introducerades den klassiskt svart-vita läderkulan ihopsydd av hexagonala bitar.

 

Sydafrika 2010

”Jabulani” är enligt Adidas den rundast boll som någonsin gjorts. Ihoplimmad av åtta paneler. Speciella räfflor på bollen ska ge bollen en exakt bana genom luften.

 

Tyskland 2006

”Teamgeist” var den första VM-bollen som inte var sydd. Istället bestod bollen av 14 ihoplimmade paneler. Precis som årets boll fick den kritik för att ge en oberäknelig bollbana.

 

Korea/Japan 2002

”Fevernova” blev den sista VM-bollen som sytts ihop av 32 paneler.  Kritiserade inför VM bland annat för att vara för lätt och för ”studsig”.

 

 

Bättre bollar men färre mål

 

Statistiken pekar på allt färre mål i VM-sammanhang.

År                      Genomsnitt antal mål per match

2006                      2,30

2002                      2,52

1998                      2,67

1994                      2,71

1990                      2,21

1986                      2,54

1982                      2,81

 

Marie Alpman

Mer om: Jabulani Fotboll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer