Vita stränder och lyckliga familjer

2011-03-30 10:45  

BP försöker nu sudda ut minnet av oljeskadade fåglar och nedsmutsade badstränder i södra USA. Nu toppas BPs bildarkiv av vackra bilder på vita stränder och lyckliga familjer.

Nu är det viktigt för det brittiska, börsnoterade oljebolaget BP att byta ut den gamla bilden mot en ny – en som visar att oljebolag tar sitt ansvar och kan reda ut även en så svår miljökatastrof som den i Mexikanska gulfen förra året.

Nu är det varken saneringsfartyg, oljelänsar eller räddningsmanskap i hjälmar och oljeställ som dominerar bildarkivet.

Nu handlar det om rena rama turistbilder från de rentvättade och bländvita stränderna i Florida, Mississippi, Loiusiana och Alabama.

Lyckliga familjer semestrar på Orange Beach i Alabama, sanden på barriäröarna utanför Missisippikusten är vitare än någonsin och vattnet utanför Florida har aldrig varit så klart och blå-grönt som nu.

BP, med svensken Carl-Henric Svanberg som styrelseordförande, har beräknat kostnaderna för oljekatastrofen i Mexikanska gulfen till 40 miljarder dollar.

Då handlar det bara om kostnader för att rensa havet och ständerna från olja, skadestånd till fiskare och lokalbefolkning och böter till amerikanska myndigheter.

Investeringskostnader för oljeprospekteringen och uteblivna intäkter ingår inte i den summan.

Men det är inte över än. Det pågår en mängd rättegångar och skadeståndsmål fortfarande. Nu ska också de ”rättsmedicinska” undersökningarna av den fallerade utrustningen värderas liksom säkerhetsrutinerna på oljeplattformen.

Tre parter är involverade – brittiska BP med svensken Carl-Henric Svanberg som ordförande, amerikanska Transocean som ägde och drev oljeplattformen Deepwater Horizon samt Cameron International som ansvarar för den gigantiska säkerhetsventilen Blowout Preventer, den som inte fungerade som den skulle.

Nu har det norska konsultföretaget DNV lagt fram en 270-sidig rapport som visar att den tekniska säkerhetsutrustningen inte höll måttet och att oljeindustrin nu måste höja ribban i industristandarden för djuphavsborrning.

Trycket från den utrusande gasen och oljan blev mycket högre än vad som väntats och tekniken som automatiskt skulle stänga av och försegla det vilt sprutande oljeröret demolerades.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer