Visualisering visar – så skulle staden ha sett ut under istiden

2021-09-23 07:00  
Visualiseringen skulle ha sett ännu mer imponerande ut i Sverige där isen blev upp till tre kilometer tjock. Foto: Max Van Wyk de Vries/Kieran Duncan

Vid University of Dundee har två entusiaster skapat en visualisering av istiden. Nu kan vi se hur utsikten skulle ha sett ut med en kilometerhög isvägg som drar genom staden.

Den senaste istiden, kallad Weichsel, inleddes för drygt 100 000 år sedan och varade till för omkring 10 500 år sedan, då isen smälte undan. Isens maximala utbredning var för 20 000-18 000 år sedan, och då var även den norra halvan av vad som i dag är Storbritannien täckt av is. 

Under coronapandemin ville Kieran Duncan, lärare i kommunikationsdesign vid University of Dundee, slå ihjäl tid genom att ta reda på hur inlandsisen har format det skotska landskap som omger staden. 

Läs mer: Så lång Marsresa kan människan klara

Duncan har haft för vana att promenera genom Dundee med Max Van Wyk de Vries, en glaciolog från University of Minnesota. 

Tillsammans har duon nu skapat en liten visualisering av hur det skulle se ut om en kilometertjock glacier schaktade sig fram genom dagens Dundee. 

Det rapporterar Science Alert rapporterar, som fascineras över hur mycket den lodräta isväggen påminner om ismuren i tv-seriens Game of Thrones.

Visualiseringen skulle dock ha sett ännu mer imponerande ut i Sverige, där blev isen upp till tre kilometer tjock. Tidigare har bilden varit att Skandinavien i stort sett var täckt av inlandsis under hela perioden, men Svensk Kärnbränslehantering har genom sitt klimatforskningsprogram genomfört flera studier som pekar mot att så inte var fallet. 

Isen kan vid flera tillfällen ha minskat markant i omfattning och tidvis bara täckt fjällkedjan. Då kan klimatet ha varit varmt med temperaturer som påminner om dagens. 

Nedan kan ni se Kieran Duncans och Max Van Wyk de Vries film från Skottland. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer