Vinn 325 000 kronor på ditt bildsinne

2016-05-12 16:35  
Här kan skuggorna av en palm vara en ledtråd till i vilken tidsordning bilderna är tagna. Foto: Drapa

I en tävling på webben gäller det att lista ut i vilken tidsordning olika foton av samma plats är tagna.

Det amerikanska företaget Draper har en pågående tävling som avslutas 27 juni där det gäller att sortera grupper med fem bilder i varje i kronologisk ordning utefter när de är fotograferade.

Totalt handlar det om över tusen bilder som ska granskas och sorteras. Men den som lyckas bäst vinner ett pris på motsvarande 325 000 kronor medan tvåan och trean får 200 000 respektive 80 000 kronor.

Enligt Draper blir det allt viktigare att kunna tidsordna den mängd av satellitbilder som produceras. Kunskap om det kan bli till hjälp för att analysera trender när det exempelvis gäller trafikplanering, klimatförändringar och naturkatastrofer.

De som deltar i tävlingen måste därför dokumentera vilken metod de använt och beskriva den för Draper.

De nedladdningsbara bilderna är flygfotografier över Kalifornien som tagits över samma områden fem dagar i rad, men ibland vid olika tidpunkter och från aningen olika vinklar.

Till sin hjälp får de tävlande använda valfria verktyg där exempelvis Google Earth och Googles Street View kan ge ledtrådar.

Jan Melin

Mer om: Bildanalys

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer