Vindsnurrorna lagrar<br/> energin i batterier

2011-10-28 15:33  
Batterierna lagrar energin från vindkraftanläggningen som sträcker sig 20 km längs Laurel Mountain i USA. Foto: AES

Ett vindkraftverk i USA använder batterier för att balansera el-leveransen till kraftnätet.

Ett problem med vind- och solkraftverk är att energiproduktionen varierar i takt med hur vindstyrkan och solinstrålningen förändras.

Det problemet är nu löst vid vindkraftverket Laurel Mountain i West Virginia i USA som drivs av energibolaget AES Corporation.

Det består av 61 stycken 80 meter höga vindsnurror som tillsammans producerar 98 megawatt och levererar 260 gigawattimmar per år. Nu har företaget kopplat en lagringsenhet med litium-jonbatterier på 32 megawatt till anläggningen. Den kan leverera el till kraftnätet under kortare perioder upp till 15 minuter. Då kan energileveransen från vindkraftverket jämnas ut vilket uppskattas av kraftnätsoperatörerna som enligt Fox Business betalar extra för servicen som kallas "frequency regulation".

Enligt AES är den nya batteriinstallationen världens största i sitt slag.

Även om kapaciteten på 15 minuter är låg så ses ändå installationen som ett viktigt steg mot vägen till energilagring där sol- och vindkraftverk kan leverera elektricitet dygnet runt.

–Om man kan ladda och ladda ur batterier i 15 minuter är det inte svårt att förstå att det är möjligt att göra det under en eller fyra timmar, det är bara att komplettera med fler batterier, säger Chris Shelton, som är styrelseordförande i AES Energy Storage, till Cnet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer