Vilken är äkta?

2011-12-14 13:41  

Ett tyskt museum specialiserat på piratkopiering av konsument- och industriprodukter har utsett ett plagierat armbandsur som en av de bästa förfalskningarna.

Piratkopiering förknippas idag främst med fildelad musik. Men förfalskade fysiska produkter anses vara ett ännu större ekonomiskt problem för industrin.

I Tykland finns museet Plagiarus som helt ägnas åt den typen av piratverksamhet.

Enligt museets webbplats beräknas tio procent av världshandeln bestå av förfalskade och plagierade varor. Det påstås medföra ekonomiska förluster på upp till tre tusen miljarder kronor per år.

På museet presenteras originalprodukter sida vid sida med förfalskningarna.

Ett syfte med museet är att göra allmänheten uppmärksam på problemet med piratkopiering och visa hur lätt det är att bli lurad.

Varje år ”belönas” de tre bästa plagiaten med priset ”Plagiarius Awards”. Dessutom delas ett specialpris ut. I år gick det till en förfalskare i Thailand för kopian av ett armbandsur från det schweiziska företaget Fortis.

– Bara den med mycket skarp syn kan upptäcka detaljerna som skiljer originalet från kopian, säger museets vd Christine Lacroix till Wired.

För den som vill detaljgranska de förfalskade produkterna och deras förlagor finns dessa som högupplösta bilder på museets webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer