Vikbart rymdteleskop görs med plastlinser

2013-12-06 11:47  
På plats i rymden vecklas teleskopet ut och blir 20 meter i diameter. Foto: Darpa

Forskare i USA har utvecklat ett satellitbaserat teleskop som viks ut till full storlek i rymden.

Darpa som bedriver teknisk forskning för den amerikanska militären utvecklar ett rymdbaserat teleskop vars optik blir den största som någonsin tillverkats, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Teleskopets med en diameter på 20 meter ser omkring 40 procent av jordytan och kan producera bilder som täcker en yta på 10 km x 10 km med en upplösning på en meter och kan dessutom erbjuda direktsänd video med en bild per sekund.

Men när teleskopet sänds upp i rymden är diametern bara sex meter. Optiken kan nämligen vecklas ut och består av linser tillverkade av en tunn polymerfilm.

Det gör att teleskopet blir mycket lättare, billigare och större än dagens rymdteleskop med glasoptik. Vikten på optiken beräknas bli omkring en sjundedel av den som finns i ett traditionellt teleskop med samma upplösning.

Projektet som heter Membrance Optic Imager Real-Time Explotation, MOIRE, sjösattes 2010 och är nu i slutfasen av utvecklingsarbetet där Darpa bland annat demonstrerat en markbaserad prototyp.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/q5oqle9Ct4Q?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Rymdteleskop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer