Populärteknik

Vikbara skärmar? Nä, TCL visar upp en helt annan lösning

Slajda i stället för att vika? Här är TCL:s mobilkoncept som skulle ha visats upp på MWC. Till vänster ihopfälld, till höger expanderad. Foto: Cnet (TCL)
Här kan man också se baksidan av prototypen. Foto: Cnet (TCL)

En jätteskärm inbyggd i telefonen tycks vara framtiden enligt mobiltillverkarna. Hittills har vikbara lösningar varit tekniken att luta sig mot. Men nu kommer uppstickaren TCL med en ny tanke. Här är deras koncept med slajdskärm.

Publicerad

Vikbara skärmar är på modet i mobilvärlden. Samsung är den tillverkaren som lägger mest krut på detta. Först lanserade de fiaskotelefonen Samsung Galaxy Fold, som inte är värd pengarna enligt Ny Tekniks expert Peter Ottsjö. Nu har de presenterat uppföljaren Galaxy Z Flip. Även andra mobiltillverkare som Huawei och Motorola har visat upp vikbara diton.

Men finns det andra lösningar för att få till en telefon och tablet i ett? Uppstickaren TCL verkar vara något på spåren. Läckta bilder som Cnet var först med att publicera visar en vanlig telefon som via en slajd-lösning bildar en jätteskärm.

Vad är poängen med TCL:s lösning då? Ambitionen är att erbjuda lika mycket skärmyta som en tablet, samtidigt som enheten ska vara lika smidig att ta med sig som en vanlig mobiltelefon.

Här kan man också se baksidan av prototypen. Foto: Cnet (TCL)

Och konceptbilderna visar just detta. I normalläge ser det ut att vara en vanlig mobiltelefon, men med utfälld skärm liknar den en tablet.

Exakt hur mekaniken fungerar i praktiken är ännu oklart. Spontant känns det som att det skulle kunna bli någon form av störigt streck mitt i skärmen, liknande hur det ser ut på baksidan. Men det lär framtiden utvisa.

Enligt Cnet skulle den här fungerande prototypen ha visats upp för journalister under mobilmässan MWC i år, men den fick ställas in på grund av oro för coronaviruset.