Videor på Youtube<br></br> textas till svenska

2009-11-20 10:06  
De automatiska översättningarna är inte perfelta, men begripliga.

Nu kan videor från Youtube med engelskt tal textas automatiskt. Och talet kan direktöversättas till en svensk textremsa.

Youtube lanserar nu en tjänst där videor med engelska tal textas automatiskt.

Men textremsan kan inte bara fås på engelska. Den kan även direktöversättas till 51 olika språk inklusive svenska.

En målgrupp är hörselskadade som nu kan få större glädje av Youtubes enorma videoarkiv. Men även de runt om i världen som inte förstår engelska får nu ett mycket större utbud av videor att titta på. Exempelvis alla de undervisningsvideor från amerikanska universitet som blivit mycket populära.

Tjänsten har redan körts igång men har vid premiären ett begränsat utbud. De videor som nu kan textas automatiskt kommer från Youtubes och Googles egna kanaler plus kanaler från exempelvis MIT, Stanford, UCLA, Columbia och National Geographic. Men på sikt ska alla Youtubes videor på engelska kunna få en textremsa.

Liksom övriga maskinöversättningar som Google erbjuder blir språket sällan korrekt, men ofta begripligt.

I en video där den nya funktionen presenteras direktöversätts ett avsnitt från engelskt tal till svensk text så här:

”Ibland automatiska bildtexter är ganska bra andra gånger, den automatiska bildtexter är inte bra. Men om du har nedsatt hörsel eller inte talar språket, är de ändå bättre än ingenting”.

Kanske inte MVG i svenska men budskapet är ändå tydligt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer