Videon som visar om du är intelligent

2013-05-30 15:06  

Förmågan att upptäcka rörelser i en video är nära kopplad till en persons intelligens. Kolla hur du själv ligger till.

Forskare vid University of Rochester i USA har utvecklat en ny metod att mäta intelligens.

Försökspersoner får se en video där vertikala streck i korta sekvenser rör sig åt sidan.

När strecken framträder i en liten cirkel har de mest intelligenta lättast att snabbt avgöra åt vilket håll strecken rör sig. Men när strecken täcker hela bildytan blir det svårare. Då visar det sig att personer med hög intelligens är sämre på att snabbt avgöra rörelseriktningen.

Metoden var att försökspersonerna först fick genomgå en konventionell IQ-test vars resultat jämfördes med videotesten. Och det var de med bäst resultat i IQ-testen som hade svårast att se åt vilket håll de stora strecken rörde sig och lättats att avgöra rörelseriktningen i de små cirklarna.

En förklaring är att personer med hög IQ är bättre på att sortera bort sådant som är mindre viktigt i omgivningen. Dessa personer har en bättre förmåga att filtrera bort bakgrundsstörningarna kring den lilla cirkeln med streck som rör sig.

Men när strecken fyller upp hela ytan finns det egentligen ingen bakgrund att relatera till.

"I de flesta fall är bakgrunden mindre viktig än små föremål som rör sig i förgrunden. Som när man kör bil, går i en hall eller bara förflyttar synfältet i ett rum", skriver universitetet på sin webb.

Då korrelationen mellan resultaten från videoförsöket och en konventionell IQ-test visat sig vara stor anser forskarna att deras metod kan vara ett enklare sätt att mäta IQ. Den tar även bort en del av begränsningarna i IQ-tester som kritiseras för att de är kulturellt betingade.

"Då testen är enkel och icke-verbal hjälper den forskarna att bättre förstå neurala processer hos människor med intellektuella funktionshinder. Den kan även ge ledtrådar till vad det är som gör hjärnan mer effektiv och följaktligen mer intelligent", skriver universitetet.

Fotnot:

Videon bör ses i stort format vilket erbjuds via Youtube.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer