Populärteknik

Vetenskap, brexit och Manchester

Illustration: Kaianders Sempler
VenkiRamakrishnan Foto: Kaianders Sempler

Det fanns två saker man inte talade om vid den paneuropeiska vetenskapskonferensen Esof 2016 i Manchester i slutet av juli. Det ena var Storbritanniens beslut att lämna EU. Det andra var London.

Publicerad

Sedan 2004 anordnas varannan sommar vetenskapskonferensen Euroscience Open Forum i någon europeisk storstad. I år var det Manchesters tur att vara värd. Tyvärr lade beslutet om Storbritanniens utträde ur EU sordin på stämningen. Det är svårt att tala om hur förträffliga europeiska transnationella forskningsprogram är i ett läge där värdfolket hotas av uteslutning.

Så därför nämndes inte brexit. Inte heller nämndes London. Esof 2016 var en konferens som framhöll Manchesters storhet som forskningsstad. Det var här på universitetet som Ernest Rutherford först klöv atomen och upptäckte att alfastrålning består av heliumkärnor. Här verkade kemisten Chaim Weizmann, mannen som med sin fermenteringsteknik räddade den brittiska produktionen av spränggranater under första världskriget och som senare blev Israels förste president.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här