Populärteknik

Växtförädling och genförändrade grödor

Växtforskarna Torbjörn Fagerström och Stefan Jansson, två av författarna bakom debattboken ”Bortom GMO”. Foto: Kaianders Sempler
Den tredje författaren, Roland von Bothmer, lastar fröer i Global Seed Vault på Svalbard. Foto: Kaianders Sempler
Professor Stefan Jansson, Umeå universitet, visar hur man kan tillverka en gmo genom att doppa en backtravsplanta i en vattenlösning av jordbakterien Agrobacterium och lite diskmedel. Foto: Kaianders Sempler

KAIANDERS. Allt mindre växtförädling sker i Europa, och europeiskt jordbruk hamnar alltmer på efterkälken. Det beror på EU:s föråldrade lagstiftning, hävdar tre forskare i en nyutkommen bok.

Publicerad

Kanske beror det massiva motståndet mot genforskning och genmodifierade grödor i Europa på forskarna själva. När gentekniken först utvecklades på 1980-talet passade en rad forskare på att utföra spektakulära men oetiska genexperiment i bästa Frankensteinstil. Man klonade får och hundar, födde fram missbildade djur och insekter och allehanda monstrositeter.

Resultatet av denna uppvisning blev att både genforskare och genteknik fick ett grundmurat dåligt anseende hos allmänheten. Det får man sota för i dag.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här