Vattnet pumpar sig självt

2015-06-15 11:56  
En själdriven vattenpump kan exempelvis efterlikna biologiska fenomen i ett laboratorium. Foto: New Scientist

I en liten pump lyfts vatten upp utan någon extern energitillförsel.

I en video från Beihang University i Kina visar forskare en vattenpump som arbetar utan någon yttre energikälla.

Pumpen är byggd av ett tunt rör av kopparnät som behandlats med en basisk lösning som skapat små fickor i rörets yta vilket ger en kraftigt vattenavstötande effekt, skriver New Scientist.

Röret har sedan anslutits till ett vinklat plastör fyllt med en liten mängd vatten. När kopparröret tillförs en liten droppe vatten dras den uppåt och träffar vattenpelaren i plaströret. Då bryts den uppåtstigande vattendroppens ytspänning och energin som håller droppen sfärisk överförs nu till vattenpelaren som då stiger och till slut fyller hela röret innan vattnet faller ner droppvis.

Den pump som de kinesiska forskarna konstruerat klarar av att lyfte en centimeterhög vattenpelare vilket kan vara tillräckligt för att bygga små vattentransportörer i laboratorieskala för att exempelvis efterlikna biologiska funktioner.

Jan Melin

Mer om: Hydrofob

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer