Vattenskärare för hobbyverkstaden

2016-09-20 13:13  
Vattenskäraren i bordsmodell kan exempelvis skära 3 mm tjockt rostfritt stål och 9 mm tjock marmor. Foto: Wazer

Nu finns en relativt billig vattenskärare avsedd för mindre verkstäder.

Med en vattenskärare är det möjligt att med stor precision skära i stort sett vilka material som helst. Men det är ett dyrt verktyg som med prislappar på flera hundra tusen kronor främst används industriellt.

Men nu har det amerikanska företaget Wazer utvecklat en vattenskärare med samma namn som sägs vara den första i bordsmodell som med sin storlek och sitt pris är avsedd för mindre verkstäder och även hobbyister. Den lanseras just nu på Kickstarter där ett kapital motsvarande över åtta miljoner flutit in vilket är nästan tio gånger mer än vad som enligt Wazer behövs för att slutföra utvecklingen och börja tillverkningen.

Målsättningen är att vattenskäraren ska komma ut på marknaden i december 2017 till ett pris motsvarande 50 000 kronor.

I presentationen på Kickstarter sägs att maskinen exempelvis kan skära 3 mm tjockt rostfritt stål med en hastighet på 17 mm/minut eller 9 mm tjock marmor med 40 mm/minut.

Jan Melin

Mer om: Vattenskärning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer