Vassa möss klarar<br></br> svåra underlag

2009-08-21 13:17  
Mus från Logitech som klarar hala underlag.

Nya lasermöss från Logitech och Microsoft håller kursen på de mest frustrerande underlag, till och med glas och polerad sten.

På den tiden mössen hade hjul var problemet att de blev smutsiga och slutade rulla rätt. Lasermössen rådde bot på detta, men i gengäld kräver de precis rätt typ av underlag för att inte pekaren ska hoppa runt eller rent av försvinna. Till och med musmattor kan vara ett problem för lasermössen, särskilt om mattorna har tryckta bilder.

En ny typ av precisionsmöss ska göra lasersensorerna bättre på att tolka handens rörelser. Möss med Microsofts Bluetrack-teknik kan enligt företaget fungera på allt från heltäckningsmattor till bord av polerad granit. Logitechs nya Darkfield-möss klarar till och med genomskinliga material, för den som fortfarande har glasbord i vardagsrummet.

Laserpekdon i allmänhet kräver en slät yta med små ojämnheter, som lasersensorn använder som referenspunkter för hur mycket och i vilken riktning pekaren rör sig. Med alltför släta eller alltför mörka underlag fallerar mätningen. Bluetrack och Darkfield söker ojämnheter av mindre mått än tidigare, och förstår därför ett större spektrum underlag. Bluetrack använder sig dessutom av blå laser i stället för röd, vilket Microsoft hävdar ger utrymme för större precision.

Logitech och Microsoft har vardera två modeller av precisionsmössen, med priser från omkring 800 kronor.

Niklas Dahlin

Mer om: Datormus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer